de PAULA IONESCU / Mentor Metoda Maxwell de Comunicare
Construirea unor relații puternice cu cei din jurul nostru poate face mai multe pentru noi decât orice altă abilitate. Totuși, provocarea pe care o avem cei mai mulți dintre noi este că nu știm „ce și cum” atunci când vine vorba despre o relaționare puternică.
⭕ Nu știm ce înseamnă.
⭕ Nu știm ce presupune.
⭕ Nu știm cum ar trebui să abordăm acest lucru.
⭕ Nu știm cum să punem bazele unor relații solide în viața noastră.
Ce e important să avem în minte este faptul că, dacă vrem să avem succes atunci când încercăm să stabilim legături cu ceilalți, vrem să ne asigurăm că această comunicare transcende dincolo de cuvinte.
În cartea sa, Toți comunicăm, dar puțini stabilim și relații, John Maxwell vorbește despre „Cele 4 componente ale stabilirii relațiilor”, pe care vreau să le analizăm în continuare.
1. Stabilirea relațiilor la nivel vizual – ce văd oamenii
Sonya Hamlim spune că dintre vedere și auz, vederea este cel mai important și mai puternic simț atunci când vine vorba despre comunicare: „Ca specie ne amintim între 85-90% din ceea ce vedem, dar mai puțin de 15% din ceea ce auzim. Asta înseamnă că dacă vrei să învăț și să țin minte, trebuie să-ți susții cuvintele prin faptul că îmi arăți ideile.”
Dacă e să ne uităm la modul în care cei mai mulți dintre noi transmitem mesajele și la modul în care cei mai mulți dintre noi privim relaționarea, vom observa că facem asta cu ajutorul cuvintelor.
Ne concentrăm doar pe ceea ce spunem… însă nu doar asta contează…
Trăim într-o epocă vizuală în care ceea ce vedem are un impact mult mai mare decât ceea ce auzim.
Știai că avem nevoie de în jur de 7 secunde pentru a ne forma o primă impresie despre cineva? 7 secunde în care oamenii decid. 😲
👉 Ești încrezător?
👉 Te simți confortabil?
👉 Ești sincer?
👉 Te bucuri cu adevărat de ceea ce le transmiți?
Nu e nevoie să le spui lucrurile acestea, pentru că oamenii le văd, le simt și, mai mult decât atât, oamenii vor acționa în funcție de ele.
Ce putem face pentru a construi relații la nivel vizual?
✅ Vrem să eliminăm elementele care pot distrage atenția de la ceea ce spunem
✅ Vrem să avem grijă la aspectul fizic astfel încât acesta să ne ajute să transmitem mesajul pe care vrem să îl transmitem
✅ Vrem să ne extindem gama de expresii faciale – fața noastră vorbește pentru noi, fie că suntem sau nu conștienți, întrebarea este dacă modul în care fața noastră vorbește ne și ajută…
✅ Vrem să zâmbim
✅ Vrem să menținem o postură deschisă
2. Stabilirea relațiilor la nivel intelectual – ce înțeleg oamenii
John Maxwell spune că pentru a stabili în mod eficient relații la nivel intelectual trebuie să cunoști două aspecte: subiectul tău și pe tine! 💪
Cred că primul lucru este mai mult decât evident și cred că suntem cu toții de acord că nu ai cum să vorbești despre un subiect pe care nu îl cunoști… sau cel puțin ar fi bine sa nu facem asta.
În ceea ce privește cel de-al doilea lucru, de foarte multe ori nu îl avem în vedere și nici măcar nu ne gândim că e important.
Credem că este suficient doar să știm despre ce vrem să vorbim și că este suficient să știm bine ideile pe care vrem să le transmitem.
Crede-mă pe cuvânt când îți spun: nu există niciun substitut pentru experiența personală. Atunci când comunicăm și nu adăugăm propria experiența cu privire la ideile pe care le transmitem, mesajul nostru nu are puterea pe care ar putea să îl aibă. Atunci când vorbești despre lucruri pe care nu le-ai trăit, n-ai cum să transmiți cu putere acel mesaj.
3. Stabilirea relațiilor la nivel emoțional – ce simt oamenii
Oamenii văd, înțeleg și simt. Adevărata comunicare nu se întâmplă atunci când avem o conexiune a minților, ci atunci când ne-am asigurat că avem o conexiune a minților, dar și a inimilor cu cei din fața noastră.
Inima este pe primul loc și dacă vrem să fim niște comunicatori eficienți, nu vrem să uităm niciodată acest lucru. 💕
4. Stabilirea relațiilor la nivel verbal – ce aud oamenii
Așa cum spuneam mai devreme, comunicarea transcende dincolo de cuvinte și avem nevoie de mai mult pentru a ne asigura că mesajul nostru este transmis în mod eficient.
Atunci când comunicăm cu ceilalți, vrem să ne alegem bine cuvintele astfel încât să ne asigurăm că ele sunt potrivite pentru cei care ne ascultă. 👂
❔ Sunt cuvintele mele cunoscute pentru cel cu care discut?
❔ Sunt cuvintele mele potrivite pentru cel cu care discut?
❔ Sunt cuvintele mele potrivite pentru situație?
❔ Sunt alte cuvinte care ar fi mai ușor de înțeles?
Cele mai potrivite cuvinte nu înseamnă cele mai pompoase cuvinte. Înseamnă cuvintele cele mai simple care pot transmite cât mai clar mesajul meu.
Sper că ceea ce am pregătit pentru tine astăzi îți este de folos și te ajută să alcătuiești și să transmiți mesaje cu mai mult impact!
Spune-ne care este un lucru pe care îl vei aplica în viața ta?
Te interesează să ajungi mai departe, mai repede? Atunci vorbește cu un Coordonator de Program John Maxwell Team pentru a afla despre cum te poți dezvolta pe plan personal și profesional.