CEI 3 PILONI AI SUCCESULUI ÎN DEZVOLTAREA ECHIPEI

De Maxwell Leadership

De-a lungul carierei sale de 40 de ani de baschet, celebrul pivot al echipei Boston Celtics, Bill Russell, a câștigat un număr remarcabil de 11 titluri NBA, un record al ligii. Fundașul lui LA Lakers, Magic Johnson, a câștigat la rândul său cinci și a fost desemnat cel mai valoros jucător din NBA (MVP) de trei ori. Iar în primul său an ca antrenor al echipei Pacers, după ce s-a retras din funcția de atacant al echipei Celtics, Larry Bird și-a condus echipa la cel mai bun procentaj de victorii din istoria francizei, iar NBA l-a desemnat antrenorul anului.

Și toți au un singur lucru în comun, în afară de o recunoaștere incredibilă: angajamentul față de succesul echipei, mai presus de succesul propriu.

Înainte de a acționa, Russell își măsura calitatea jocului în funcție de felul în care a ajutat întreaga echipă să joace mai bine. Johnson a fost recunoscut pentru capacitatea sa excepțională de a conduce echipa și de a duce mingea în mâinile coechipierilor săi. Bird avea și el o conștientizare incredibilă a echipei sale, care l-a ajutat să paseze eficient ca jucător și să conducă eficient ca antrenor.

Bineînțeles, talentul contează. Statisticile personale ale fiecăruia dintre acești jucători îi transformă în legende ale sportului în sine. Dar talentul ne înalță doar pe noi, în timp ce conducerea echipei înalță grupul, creând un succes mai mare decât noi înșine.

Fie că este vorba de o echipă sportivă, de o afacere sau de o organizație non-profit, ai nevoie doar de aceste trei lucruri pentru a-ți conduce spre succes:

În calitate de părinte al industriei siderurgice americane și unul dintre cei mai bogați americani din istorie, Andrew Carnegie știa de ce este nevoie pentru a face lucrurile să se întâmple în mod eficient. Despre munca în echipă, el a spus: „Munca în echipă este abilitatea de a lucra împreună pentru a avea o viziune comună – abilitatea de a direcționa realizările individuale către obiective organizaționale. Este combustibilul care permite oamenilor obișnuiți să obțină rezultate ieșite din comun”. Cu alte cuvinte, echipele pot câștiga atunci când sunt unitare.

Iar echipele pot câștiga doar atunci când sunt unitare, indiferent cât de mult talent sau potențial există. O echipă nu câștigă campionatul dacă jucătorii săi au agende diferite. Acest lucru este valabil în sporturile profesioniste. La fel de adevărat în afaceri și în organizații.

Este de la sine înțeles că echipa are nevoie de competențe diferite. Vă puteți imagina o întreagă echipă de fotbal formată doar din portari? Sau doar din fundași? Nimic nu s-ar realiza. În același mod, dezvoltarea echipei necesită diversitate pentru a reuși. Și nu numai că echipele au nevoie de mai multe tipuri de abilități, ci și de mai multe stiluri de comunicare, de mai multe tipuri de experiență și de mai multe tipuri de personalitate.

Este adevărat că este important să avem jucători buni cu abilități diverse. Așa cum spunea fostul antrenor principal de fotbal de la Notre Dame, Lou Holtz: „Trebuie să ai sportivi buni pentru a câștiga; nu-mi pasă cine este antrenorul. Nu poți câștiga fără sportivi buni, dar poți pierde cu ei. Aici antrenorul face diferența”. Cu alte cuvinte, ai nevoie și de leadership pentru a obține victoria. Unitatea viziunii nu se întâmplă spontan. Jucătorii potriviți, cu talentele lor, nu se adună singuri. Este nevoie de un lider pentru a-i aduce împreună și este nevoie de un lider pentru a oferi motivația, împuternicirea și direcția necesare pentru a câștiga.

Dar tu? De ce ai nevoie cu adevărat pentru a dezvolta o echipă astfel încât să poată prospera?

După cum probabil ai auzit, John Maxwell este cunoscut pentru că a spus că „totul se ridică și se prăbușește din cauza leadershipului”. Noi te putem ajuta în acest sens. Știai că, în urmă cu mai bine de 13 ani, John Maxwell a înființat o companie specială pentru a ajuta liderii ca tine să prospere, care la rândul lor dezvoltă echipe care prosperă? Iar acest program de dezvoltare a leadershipului te poate ajuta și pe tine. Este nevoie doar să iei o decizie. Dă clic aici pentru a afla mai multe despre programul Maxwell Leadership Certified Team.
Această postare pe blog a fost adaptată din cartea lui John Maxwell, Cele 21 legi supreme ale liderului. Dacă ești în căutarea mai multor idei de dezvoltare personală și de leadership, poți achiziționa un exemplar al acestei cărți aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *