TRĂIND ASTĂZI PENTRU MÂINE: 3 PRACTICI DE LEADERSHIP PENTRU A-ȚI ASIGURA MOȘTENIREA

de Maxwell Leadership

„Dacă vrei să trăiești, lasă în urmă o moștenire. Fă o impresie asupra lumii care nu poate fi ștearsă niciodată.” – Maya Angelou

Ce ai în agendă astăzi? Organizezi întâlniri? Predai cursuri? Investești în oamenii pe care îi conduci? Dacă pe lista ta de sarcini nu este și a adăuga valoare cuiva, asigură-te că o treci. Va veni o zi când nu vei mai avea oportunitatea.

Din păcate, este inevitabil – într-o zi, vom muri.

Și după ce vom muri, în cele din urmă viețile noastre vor fi rezumate într-o singură propoziție. Care vrei să fie a ta? Scriitoarea americană și ambasadoarea SUA, Claire Booth Luce, a numit-o „propoziția vieții tale”. Dacă ești intenționat în a-ți crea moștenirea, oamenii de la înmormântarea ta nu vor trebui să se întrebe care a fost propoziția vieții tale.

MOȘTENIREA TA: LEADERSHIPUL CARE DUREAZĂ

Eleanor Roosevelt a remarcat: „Viața este ca un salt cu parașuta, trebuie să-l faci bine din prima.” Sincer, niciunul dintre noi nu reușește complet. Ne dorim să putem reveni și să facem unele schimbări în viețile noastre. Totuși, putem alege să trăim viețile noastre începând de astăzi într-un mod în care să continuăm să avem un impact pozitiv asupra altora după ce vom pleca. Putem crea o moștenire demnă de trăit. Iată cum: 

1. LEADERSHIPUL DE DURATĂ ALEGE ASTĂZI CE MOȘTENIRE VREA SĂ LASE ALTORA.

Romancierul laureat al Premiului Nobel, Anatole France, a observat: „Omul obișnuit nu știe ce să facă cu viața lui, dar vrea una care să dureze pentru totdeauna.” Majoritatea oamenilor nu sunt intenționați în privința moștenirii pe care vor să o creeze. Ar trebui să fie. Nimeni nu va avea grijă la fel de mult ca tine de moștenirea pe care o lași. Dacă nu îți asumi responsabilitatea și nu o duci până la capăt, nimeni altcineva nu o va face.

Alege-ți moștenirea și fii intenționat în privința ei. Astfel, ai posibilitatea de a avea un impact mai mare asupra unei generații viitoare. Poți începe să faci asta astăzi prin definirea „propoziției vieții tale”. Ia în considerare cele mai importante valori pentru tine și alege una dintre ele pentru care vrei să fii amintit. Apoi, exprimă acea valoare într-o singură idee. Nu trebuie să fie perfectă din prima, o poți rafina în timp. Important este să începi.

2. LEADERSHIPUL DE DURATĂ TRĂIEȘTE ASTĂZI CE MOȘTENIRE VREA SĂ LASE.

Este un lucru să identifici o moștenire. Este altceva să o transmiți mai departe. Cea mai mare garanție că un lider va lăsa moștenirea pe care o dorește este modul în care trăiește. Cu alte cuvinte, succesul tău, sau lipsa lui – astăzi, mâine și în viitor – este determinat de agenda ta zilnică. Suma modului în care trăiești în fiecare zi devine moștenirea ta. Adună fiecare acțiune pe parcursul multor ani și poți vedea cum moștenirea ta începe să ia formă.

Majoritatea oamenilor nu au posibilitatea să aleagă când sau cum vor muri. Dar pot decide cum vor trăi. Sociologul Anthony Campolo povestește despre un studiu în care 50 de persoane cu vârsta peste 95 de ani au fost întrebate un singur lucru: „Dacă ați putea trăi viața din nou, ce ați face diferit?” Întrebarea a fost deschisă și răspunsurile oamenilor au fost variate. Dar trei teme au apărut în mod constant:

Dacă ar fi să o iau de la capăt, aș reflecta mai mult, aș risca mai mult și aș face mai multe lucruri care să dăinuie și după moartea mea.

Probabilitatea este că, dacă citești asta, ai sub 95 de ani. Dar poți să iei aceste învățăminte astăzi și să creezi o moștenire pe care s-o iubești.

3. LEADERSHIPUL DE DURATĂ APRECIAZĂ VALOAREA UNEI BUNE MOȘTENIRI ÎN ZILELE NOASTRE.

Charles F. Kettering, inventator și fost șef al diviziei de cercetare la General Motors, a afirmat: „Cel mai mare lucru pe care această generație îl poate face este să pună câteva pietre de temelie pentru generația următoare. Unul dintre cele mai împlinite lucruri din viață este să duci pe alții în locuri în care nu au mai fost și la înălțimi pe care nu le-au visat niciodată – și ca lider, ai o mare oportunitate de a face aceste lucruri.”

Educatorul D. Elton Trueblood a scris: „Am făcut cel puțin un început în descoperirea sensului vieții umane atunci când plantăm copaci umbroși sub care știm foarte bine că nu vom sta niciodată.” Aprecierea semnificației acestui rol te va motiva să alegi și să-ți trăiești moștenirea de acum înainte.

Cum va arăta moșternirea ta?

Profită de oportunitatea de a te dezvolta alături de unul dintre cei mai importanți experți în leadership din lume, John Maxwell, și programează-te AICI pentru o sesiune gratuită de consultanță cu unul dintre colegii noștri Maxwell Leadership România.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *