de John C. Maxwell
Care este definiția ta pentru cuvântul „eșec”?
Pentru unii oameni, eșecul este o greșeală. Pentru alții, eșecul este ratarea unui obiectiv stabilit. Pentru alții, eșecul este o stare de spirit constantă, un mod de gândire despre ei înșiși și despre lume.
Liderii văd eșecul în mod diferit.
J. Wallace Hamilton a scris: „Creșterea [comportamentelor de autosabotare] este o dovadă că mulți oameni se antrenează pentru succes când ar trebui să se antreneze pentru eșec. Eșecul este mult mai frecvent decât succesul; sărăcia este mai răspândită decât bogăția; iar dezamăgirea este mai normală decât euforia.”
Ce înseamnă asta?
Este simplu: atunci când ești un lider, eșecul este prietenul tău. În leadership, nu se pune problema dacă vei eșua, ci când și cum vei reacționa.
Nicio persoană de succes nu devine o persoană de succes fără eșec. Este imposibil. Nu există o viață fără eșecuri, fără încurcături și fără să te faci de râs. Dacă tot ceea ce merită este în urcare (și așa este), este inevitabil ca undeva pe drum să îți alunece piciorul sau pământul să se miște sub tine, indiferent cât de atent ești la pași.
Deci, cum îți faci eșecul prieten?
Este ca orice altă prietenie: relația se dezvoltă în timp și cu intenție. Eșecul face parte din procesul liderului, iar faptul de a fi intenționat cu acest proces ajută la asigurarea unui randament bun. Iată trei gânduri rapide despre această idee.
1. DEVII CONFORTABIL CU EȘECUL.
Eu am crescut la capătul opus al acestui spectru. Mă temeam de eșec. Îmi amintesc foarte bine primul meu curs din facultate, când profesorul s-a ridicat în picioare și a spus: „Jumătate dintre voi din această sală nu veți trece acest curs”. Am fost imediat cuprinsă de frică! Nu mai picasem niciodată un curs până atunci și cu siguranță nu voiam să încep cu primul meu curs la facultate, așa că am început să mă întreb: „Ce vrea profesorul?”. Mi-am petrecut restul semestrului fără să învăț nimic, pentru că eram prea ocupat să memorez totul. Dacă m-aș fi simțit confortabil cu ideea de a eșua, aș fi abordat acel curs în mod diferit și probabil că aș fi învățat ceva benefic ca rezultat.
2. LĂMUREȘTE-TE CU PRIVIRE LA EȘEC.
Am abordat acest aspect în introducere, așa că nu voi insista aici, dar având o definiție sănătoasă a ceea ce înseamnă eșecul, îți întărești atitudinea față de eșec. Eșecul este o parte esențială a ciclului succesului: testează, eșuează, învață, îmbunătățește-te, reintră în joc. Eșecul este al doilea pas spre succes!
3. PREGĂTEȘTE-TE PENTRU EȘEC.
După cum am spus, eșecul este inevitabil, așa că pregătirea răspunsului este esențială. Îmi place ciclul succesului pentru că îți spune că răspunsul la eșec este să înveți. Așa că: ce vei face pentru a învăța din eșecul tău? Pregătește-te să culegi lecțiile din experiența ta – rezervă-ți timp pentru a reflecta, adu materiale care să te ajute să-ți aduni gândurile și adu alături de tine câteva persoane care să te ajute cu analiza. Singurul lucru mai rău decât să treci singur prin eșec este să reflectezi singur asupra acelui eșec. Adu oameni în jurul tău, dă-le obiectivul tău pozitiv și lasă-i pe ceilalți să te ajute să descoperi noi înălțimi.
Am mai mult de 76 de ani, așa că eșecul nu numai că mi-a devenit prieten, a devenit chiar un bun prieten. Ne cunoaștem bine și vom petrece mult timp împreună în viitor. Nu mă mai tem de eșec, dar nu las spectrul eșecului să mă împiedice să dau tot ce am mai bun. Mi-am dezvoltat o atitudine corectă față de eșec și asta mă ajută să eșuez înainte. Este o piatră de temelie a dezvoltării reale a leadershipului.
De fapt, este atât de important pentru creșterea ta, încât am vrut să transmit acest mesaj într-un mod nou și diferit. În 2023, am lucrat cu o echipă de compozitori din Nashville pentru a explora leadershipul prin muzică. Astfel, a fost lansată piesa „Sometimes You Win, Sometimes You Learn” (Câteodată câștigi, câteodată înveți) și s-a dorit a fi un memento al puterii constructive a eșecului. Te invit să o asculți, accesând linkul următor: https://johncmaxwell.lnk.to/SYWSYL.
Dacă ești lider, trebuie să faci din eșec prietenul tău, pentru că dacă îl faci dușmanul tău, nu vei ajunge prea departe. Dacă ai eșuat recent, acordă-ți puțin timp pentru a învăța din experiență și găsește o cale de urmat. Dacă nu ai eșuat recent, ia-ți timp să îți pregătești răspunsul pentru atunci când acesta va apărea!
Indiferent de situație, însă, continuă să conduci. Lumea are nevoie de lideri care știu cum să accepte eșecul și să-l transforme în ceva pozitiv. Dacă îți dorești să te afirmi ca lider în comunitatea ta și ai nevoie de sprijin, te invit în comunitatea Maxwell Leadership Certified Team. Dă click aici pentru mai multe informații.