de Mark Cole
Ce anume îi diferențiază pe liderii care conduc cu măreție de cei care conduc bine? În acest articol vom discuta despre cele cinci niveluri din călătoria unui lider – de la „poziție”, până la „apogeu”. Observă fiecare nivel și fă-ți timp pentru a reflecta și a-i întreba pe cei pe care-i conduci dacă dai sau nu dovadă de caracteristicile descrise la fiecare nivel. Leadershipul este posibil și fără stăpânirea tuturor celor cinci niveluri, dar dacă vrei să îți atingi potențialul maxim în calitate de lider, va fi nevoie de muncă pentru a întruchipa și aplica toate principiile discutate.
NIVELUL 1: POZIȚIA
Primul și cel mai de jos nivel al leadershipului este poziția. Este începutul călătoriei tale de lider: ți s-a atribuit un rol sau o funcție și ți s-a încredințat responsabilitatea pentru un proiect sau o echipă de oameni. Cuvântul cheie al leadershipului pozițional este „drepturi”. Dacă ești un lider pozițional, oamenii te urmează pentru că trebuie să o facă. Conducând pe baza funcției și a poziției, vei obține doar un minim de efort de la oameni. Te vor urma pentru că trebuie să o facă – tu ești șeful. După cum probabil îți poți da seama, leadershipul pozițional este un loc bun din care să începi, dar nu e un loc în care să rămâi, pentru că faptul că ocupi o poziție nu înseamnă automat că ești un lider.
Vestea bună este că vei avea un loc asigurat la masa la care se iau deciziile. Vei fi în proximitatea celor care au mai multă experiență și înțelepciune decât tine. Dacă înțelegi corect ce se întâmplă, poate fi cea mai bună perioadă de învățare din viața ta.
Acest nivel necesită să știi cine ești și să nu te mai străduiești să fii ceva ce nu ești. În timp ce inspirația altora poate fi benefică, este obligatoriu să îți înțelegi identitatea, competențele și viziunea.
Care este viziunea ta pentru stilul tău de leadership? Ce speri să obții și ce anume nu ești dispus să sacrifici pentru a ajunge acolo? În această etapă, concentrează-te mai puțin asupra performanței și ceea ce realizezi și mai mult asupra caracterului și integrității personale.
Iată cinci pași simpli care îți vor da un impuls pentru a identifica și conduce la acest nivel:
1. Fă-ți un plan.
2. Stabilește-ți motivația.
3. Definește-ți stilul de conducere.
4. Identifică oportunitățile de conducere.
5. Identifică obstacolele care te împiedică să conduci bine.
Odată ce înțelegi cine ești ca lider, îți stabilești motivația în calitate de lider și începi să conduci în consecință, cu integritate și caracter, ești gata să treci la următorul nivel de leadership: permisiunea.
NIVELUL 2: PERMISIUNEA
Cuvântul cheie pentru acest nivel al leadershipului este „relații”. La acest nivel, oamenii te urmează pentru că vor – îți dau permisiunea pentru a-i conduce. Când „trebuie” din leadershipul pozițional este înlocuit cu „vreau” din leadershipul bazat pe permisiune, energia crește, iar rezultatele sunt mult mai mari. Știi că ești un lider bun atunci când oamenii care te urmează vor să îi conduci.
Nivelul „permisiune” este în totalitate despre cei pe care îi conduci. Dar nu este deloc vorba despre cum îți poți exercita dominația și cum îi poți conduce pe ceilalți împotriva voinței lor. Este despre a fi un lider plăcut, căruia îi pasă, care îi include și nu în ultimul rând îi apreciază pe cei care se află în subordinea sa. Este vorba despre a fi un lider care obține permisiunea oamenilor pentru a-i conduce.
Acest nivel va necesita introspecție și posibil chiar o evaluare din exterior. Iată o serie de întrebări la care, dacă nu poți răspunde, ți-ar putea indica faptul că nu ai atins încă nivelul permisiunii în leadership:
- Ai o atitudine corectă față de oameni?
- Îți înțelegi punctele forte și punctele slabe ca lider și cum să le folosești pentru a te conecta cu oamenii tăi?
- Adaugi valoare fiecărei persoane din echipa ta?
- Dai dovadă de grijă și sinceritate?
Ai dificultăți în a răspunde la oricare dintre aceste întrebări? Cei pe care îi conduci ar răspunde la fel cum ai răspuns tu la aceste întrebări?
Îți poate păsa de oameni și fără să îi conduci, dar nu îi poți conduce fără să îți pese de ei. Dacă nu îți pasă de cei pe care îi conduci, nu vei ajunge niciodată la acest nivel de leadership.
„ȘTII CĂ EȘTI UN LIDER BUN ATUNCI CÂND OAMENII CARE TE URMEAZĂ VOR SĂ ÎI CONDUCI.”
John Maxwell
NIVELUL 3: PRODUCȚIA
Al treilea nivel al leadershipului este producția, iar cuvântul-cheie este „rezultate”. Oamenii te urmează pentru ceea ce ai făcut pentru organizație. Aici îți dobândești credibilitatea ca lider. Oamenii vor să urmeze pe cineva care are succes.
Acest nivel diferă de primele două prin faptul că se concentrează pe rezultatele leadershipului tău.
Primele două niveluri se referă în primul rând la motivația ta, la cine ești tu și deschiderea și aprecierea pe care o ai față de cei pe care îi conduci. În schimb, acest nivel se referă la cât de multe puteți face tu și echipa ta!
Foarte rar ajung liderii într-o poziție de conducere fără să producă rezultate mai întâi – fără să fie persoane de încredere, care prestează o muncă de calitate la timp și în beneficiul organizației. Fiind un fost producător, știi că fără un plan, munca nu va fi făcută. Fără o strategie, munca va fi făcută prost. Fără să se țină cont de priorități, termenele limită nu vor fi respectate.
Din acest motiv, este important să încetinești și să începi ținând cont de aceste trei lucruri. Asigură-te că tu și echipa ta sunteți pe aceeași lungime de undă. Pentru a atinge cel de-al treilea nivel de conducere, producția, nu este suficient să fii tu însuți un bun producător de rezultate. Trebuie să faci și din oamenii din echipa ta buni producători.
Iată câteva întrebări care te vor ajuta să ajungi la acest nivel de leadership:
- Ce consideri un câștig? Definește-l clar pentru echipa ta – nu lăsa loc de interpretări!
- Care este planul tău pentru a ajunge acolo? Descrie-l în detaliu și asigură-te că echipa ta recunoaște rolul pe care îl joacă.
- Care sunt prioritățile tale? Fără să îți stabilești prioritățile în mod adecvat, treburile importante nu se vor realiza niciodată la timp, iar acest lucru va împiedica potențialul de creștere și succes.
Liderii care au ajuns la acest nivel sunt creatori de avânt. În timp ce rezultatele tale ca lider îți conferă credibilitate, asta nu înseamnă că leadershipul tău se oprește acolo. Succesul de ieri nu îți dă dreptul la oportunitatea de mâine. Trebuie să produci rezultate bune în continuare și să îi ajuți și pe cei pe care îi conduci să producă rezultate din ce în ce mai bune.
NIVELUL 4: DEZVOLTAREA OAMENILOR
Al patrulea nivel al leadershipului este dezvoltarea oamenilor, iar cuvântul cheie este „reproducere”. La acest nivel, oamenii te vor urma din cauza a ceea ce ai făcut pentru ei personal. Le-ai adăugat valoare și i-ai ajutat să își schimbe viața. Când dezvolți alți oameni, totul se cumulează la acest nivel: timpul, banii, energia, influența, rezultatele.
Nivelul al patrulea este, fără îndoială, cel mai important nivel de pe listă pentru că este despre împuternicirea celorlalți pentru a se ridica la nivelul la care te afli tu – poate chiar mai sus. Pentru a atinge nivelul patru, va trebui să investești în dezvoltarea celorlalți.
Cu toate acestea, o concepție greșită întâlnită frecvent este că acest pas este destinat tuturor celor pe care îi conduci. Acest lucru este fals! Trebuie să îți faci timp și să identifici persoanele care au potențial și care au impulsul de a învăța, a crește și de a realiza. Nu este pentru toată lumea. Nu toată lumea este menită să fie ucenicul sau succesorul tău.
Odată ce identifici posibilii candidați, trebuie să îi împuternicești, să îi promovezi și apoi să îi lași să conducă. Vei găsi, fără îndoială, o imensă bucurie, satisfacție și energie în a-i crește pe alții pentru a conduce și reuși la nivelul la care ești tu. Făcând aceste lucruri, vei fi atins acest nivel și ești gata să treci la nivelul final de leadership: apogeul.
FOARTE RAR AJUNG LIDERII ÎNTR-O POZIȚIE DE CONDUCERE FĂRĂ SĂ PRODUCĂ REZULTATE MAI ÎNTÂI.
NIVELUL 5: APOGEUL
La acest nivel, cuvântul cheie este „respect”. Aici, oamenii te urmează din cauza a cine ești și ceea ce reprezinți. Datorită faptului că ai obținut o poziție, ai câștigat încrederea celorlalți, ai produs în mod consecvent rezultate bune și i-ai dezvoltat pe ceilalți, ți se acordă autoritate morală – cea mai înaltă autoritate în leadership.
Acest nivel este despre moștenire – ceea ce lași în urma ta în ceilalți, pe cine lași în urmă, cum îi lași în urmă și ceea ce își vor aminti oamenii despre tine.
Mulți lideri sunt concentrați doar asupra succesului și ceea ce pot realiza pentru o organizație într-un trimestru, un an sau chiar în timpul întregii cariere. Dar acest nivel nu este despre ce poți realiza tu împreună cu echipa ta. Este despre cum vei fi ținut minte când nu vei mai fi și pe cine lași în urmă.
Moștenirea nu înseamnă dobândirea unor bunuri. Nu are nicio legătură cu lucrurile materiale pe care le lași în urmă, dar are o foarte mare legătură cu caracterul pe care l-ai insuflat în ceilalți, cu lecțiile pe care le-ai predat și cu înțelepciunea pe care ai împărtășit-o cu ei. Iată câteva întrebări care te vor ajuta să definești și să lucrezi la moștenirea pe care dorești să o lași după ce nu vei mai fi:
- Cum vrei să fii ținut minte?
- Ce vrei să se spună la înmormântarea ta?
- Care este viziunea ta asupra impactului pozitiv pe care vrei să îl lași în urma ta?
Evanghelistul american Billy Graham definește frumos moștenirea: „Cea mai mare moștenire pe care o poți lăsa copiilor și nepoților tăi nu sunt banii… ci mai degrabă o moștenire formată din caracter și credință.”
Ce moștenire vei lăsa în urmă? Dacă nu trăiești în mod intenționat așa cum vrei să fii ținut minte, singurul lucru de care poți fi sigur e că nimeni nu te va ține minte astfel. Fă-ți timp pentru a-ți defini moștenirea dorită și creează un plan de acțiune cu pași concreți pe care îi poți face zilnic, lunar și în fiecare an pentru a ajunge acolo.
Indiferent de nivelul de leadership la care te afli în prezent, întotdeauna este loc pentru îmbunătățiri. Nu te plafona în locul în care te afli și nu înceta niciodată din a te dezvolta, învăța și din a te strădui să devii mai bun. Chiar dacă ești în prezent la cel de-al patrulea nivel, plafonarea te poate trimite înapoi la primul nivel. Continuă pe drumul tău în leadership și continuă să-ți atingi potențialul maxim alături de Maxwell Leadership! Click aici pentru mai multe detalii.