CUM SĂ CLĂDEŞTI INTEGRITATEA ÎNTR-O ERĂ CARE PUNE MAI MULT PREŢ PE IMAGINE

de John C. Maxwell

Probabil ai auzit zicala: „Prefă-te până reuşeşti.” Este una dintre zicalele mai puţin preferate de mine. Este o idee captivantă, dar distructivă şi care face mai mult rău decât bine. Iată de ce: Nu poţi „reuşi” cu adevărat dacă nu ai integritate.

Integritatea este opusul prefacerii. Literalmente, înseamnă să fii întreg şi nedivizat – să fii la fel pe interior ca pe exterior. Dacă trăieşti conform filosofiei „prefă-te până reuşeşti”, atunci îţi pregăteşti singur terenul pentru eşec pe termen lung.

Eu înţeleg de ce oamenii au adoptat această noţiune. Trăim într-o cultură care recompensează imaginea, adesea mai mult ca integritatea. Promovăm oamenii care par să fie organizaţi şi îi încurajăm şi pe alţii să facă la fel. Nici nu ne mai interesează semnele care ne atenţionează cu privire la caracterul lor. Atâta vreme cât arată bine în timp ce produc, cultura noastră este satisfăcută.

De ce se întâmplă asta? De ce recompensăm imaginea mai mult ca integritatea?

Răspunsul e simplu: imaginea este uşoară, pe când integritatea este dificilă.

Nu lăsa cuvântul dificil să te sperie. La urma urmei, fără îndoială tu ştii că toate lucrurile care merită sunt la deal. Tu înţelegi că e nevoie de disciplină şi timp pentru a realiza lucruri cu o valoare durabilă. Integritatea e la fel. Este suma tuturor deciziilor tale de-a lungul timpului; atunci când alegi să trăieşti fiecare zi în conformitate cu standardele pe care ţi le-ai stabilit, îţi clădeşti integritatea în interiorul tău şi în minţile oamenilor din jurul tău.

Integritatea este esenţială pentru un lider, pentru că oamenii nu vor urma de bună voie pe cineva în care nu pot avea încredere. Încrederea se clădeşte atunci când acţionezi consecvent în concordanţă cu convingerile tale. Când ai integritate, ai ceea ce expertul în management, Peter Drucker numea: „necesitatea supremă a unui leadership eficient.”

Cum te poţi asigura că îţi clădeşti integritatea într-o cultură bazată pe imagine? Iată trei întrebări pe care ar trebui să ţi le adresezi pentru a-ţi menţine integritatea:

SUNT SINCER CU MINE ÎNSUMI?

A trăi cu integritate începe din interior. Singura persoană din lume de care nu te poţi ascunde eşti tu însuţi. Pentru a fi o persoană autentică, trebuie să fii în stare să trăieşti cu tine însuţi şi cu deciziile pe care le iei. Dacă acţiunile tale te jenează sau te fac să te simţi ruşinat dacă s-ar descoperi vreodată, atunci nu eşti sincer cu tine însuţi şi cu valorile tale. Dacă simţi nevoia să-ţi ascunzi acţiunile de ceilalţi, prima persoană pe care o minţi eşti tu însuţi.

SUNT SINCER CU MENTORUL MEU?

Mentorii sunt persoane care au ales să investească în tine. Ei cred în tine şi potenţialul tău şi şi-au împărtăşit timpul şi înţelepciunea pentru a te ajuta să-ţi maximizezi potenţialul.  Dacă acţiunile tale i-ar dezamăgi, atunci nu pui prea mare preţ pe investiţia mentorului tău. Scurtezi procesul şi faci mai mult rău mentorului, precum şi ţie.

SUNT SINCER CU OAMENII MEI?

Eşti înconjurat de oameni care sunt influenţaţi de acţiunile tale. Fie că e familia, prietenii, colegii sau vecinii, alegerile tale au un impact asupra lor în fiecare zi. Dacă nu trăieşti o viaţă sinceră cu ei, în cele din urmă, relaţiile de care ai nevoie pentru a prospera se vor deteriora.

E uşor de crezut că integritatea nu are nici un avantaj real. De fapt, acesta pare să fie mesajul pe care cultura noastră se bazează! De ce să faci lucrurile prin metoda mai dificilă când poţi pur şi simplu să „te prefaci până reuşeşti” – mai ales când atât de mulţi oameni par să aibă succes peste noapte prin scurtături şi escrocherii? E tentant să crezi că şi tu poţi sau ar trebui să faci la fel. La urma urmei, toată lumea vrea să ajungă în vârf, aşa că de ce să nu urmezi calea cea mai rapidă?

Iată realitatea: cea mai rapidă cale către vârf nu te va menţine acolo. Oamenii care o iau pe scurtături în ceea ce priveşte caracterul intern, inevitabil vor cădea. Şi atunci când asta se va întâmpla, mereu va fi o cădere lungă până jos – şi un urcuş mult mai abrupt a doua oară. Dacă vrei să ajungi în vârf şi să rămâi acolo, elementul esenţial este integritatea. Desigur, asta necesită timp şi adesea pare ca un efort neobservat, dar ai răbdare. Integritatea se răsplăteşte mereu în cele din urmă.

Îmi place acest citat scris de Ann Landers: „Oamenii cu integritate se aşteaptă să fie crezuţi. Ei mai ştiu că timpul este de partea lor şi sunt dispuşi să aştepte.” Integritatea ta este fundaţia pentru realizări de durată. Dacă o vei clădi, succesul şi semnificaţia vor veni şi ele. Şi vei putea să te bucuri de ele pentru mult timp.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *