de MARIUS DARIE / Mentor Metoda Maxwell de Antreprenoriat
Una dintre metodele cele mai puternice de a te dezvolta personal, și bineînțeles, și de a îi ajuta și pe cei din jurul tău, este să pui întrebări puternice, întrebări deschise de descoperire.
Dacă te uiți la cuvântul întrebare și împărți strategic acest cuvânt în două, atunci ai „între-bare”! Și așa ai o perspectivă magică pentru întrebare – să eliberezi răspunsul care se află captiv în interiorul tău, răspuns de care încă nu ești conștient.
Întrebările au o putere mare de a realiza o resetare mentală pentru că duc la curiozitate și descoperire, care la rândul lor duc la idei de inovație și de succes.
Noi ne naștem curioși, ne naștem exploratori. Din momentul în care înveți să vorbești și realizezi că vorbele pe care le spui generează un răspuns sau o reacție din partea celor din jurul tău, începi să pui întrebări la foc automat pentru a putea înțelege ce se petrece în jurul tău și pentru a afla ceva … sau pentru a obține ceva.
Ești curios din fire și vrei să afli cum funcționează lucrurile, de ce se întâmplă ce se întâmplă și, bineînțeles, de ce trebuie să faci ceea ce trebuie să faci.
Gândește-te când ai fost copil și ai pus întrebări la foc automat: „de ce e așa?”, „cum se face asta?”, „unde mergem?” și multe alte întrebări!
Am citit despre un studiu făcut în Anglia despre copiii de 4-5 ani. Ei pun în medie cam 390 de întrebări pe zi! Îți dai seama? Asta da curiozitate!
Din păcate, când creștem mari, această curiozitate se diminuează consistent până la punctul în care îi auzi pe oamenii spunând: „cum să pun întrebări?”, „vrei să creadă că nu știu?”
De ce se întâmplă asta? De ce apare această transformare?
Mai târziu, când crești și mergi la școală pui întrebări sau ți se pun întrebări, care au ca răspuns un răspuns corect sau greșit pentru că acesta este sistemul în care tu ai crescut, sistemul în care toți am crescut! Așa ai fost învățat la școală – cu cât răspunsul era mai exact, cu atât era nota mai mare.
Și de multe ori ai fost în situația în care tu ai căutat un răspuns care era diferit de părerea ta pentru că acel răspuns era cel căutat de profesor. Nu conta ce părere aveai tu și, dacă aveai noroc, poate erau unii profesori care acceptau discuțiile deschise și toate variantele de răspuns erau discutate și evaluate. Dar totuși, de regulă, nu prea erau oportunități pentru dezbateri.
Și aici este necesar să faci tu diferența acum, în acest proces de dezvoltare a abilităților tale de coaching sau de facilitare! Este necesar să știi și să accepți că nu există doar răspunsuri corecte sau greșite! Există doar reflectări interioare.
Și întotdeauna, un răspuns de calitate este determinat de o întrebare puternică.
Dacă tu vrei să devii trainer sau coach sau dacă vrei să îți îmbunătățești abilitățile de training sau de coaching este necesar să folosești doar întrebări deschise.
Întrebările deschise sunt întrebări care încurajează gândirea creativă, încurajează oamenii să meargă mai adânc și să sape dincolo de convingerile și presupunerile lor logice!
Întrebările deschise cer răspunsuri mai descriptive. Gândește-te în felul următor: întrebările închise limitează persoana care răspunde sau atunci când pui o întrebare închisă la care se poate răspunde cu da sau nu, discuția se cam încheie brusc pentru că nu are în ce direcție să continue.
Gândește-te în felul următor: eu vreau să îți adaug valoare, cum pot continua eu discuția cu tine dacă eu îți pun doar întrebări închise?
Avantajul maxim pe care-l avem este că putem transforma orice întrebare închisă într-o întrebare deschisă doar folosind cuvinte cheie la început precum: „cine”, „ce”, „cum”, „când”, „unde” sau „care”.
Hai să îți dau câteva exemple:
„Ți-a plăcut?” versus „Ce ți-a plăcut cel mai mult?”
„Te-au ajutat aceste informații?” versus „Cu ce te-au ajutat aceste informații?”
Și prima persoană cui îi poți începe să îi pui întrebări deschise … ești chiar tu! Așa poți să îți crești nivelul de conștientizare și să devii inspirat să acționezi pentru că doar așa poți să crești spre potențialul tău maxim.
Ești doar la un gând pozitiv distanță!