de John Maxwell
În calitate de cititor al acestui blog, probabil ai observat că vorbesc despre creştere mai mereu. Asta e din cauză că sunt convins că dezvoltarea personală intenţionată este esenţială pentru atingerea potenţialului oricărui individ. Şi nimeni nu ajunge să devină un lider mai bun sau un antreprenor din greşeală. Tot ce este important este pe vârful muntelui. Nu iubesc nimic mai mult decât să ajut oamenii ca tine să urce muntele respectiv şi să devină tot ce pot.
Ca să reuşeşti să urci culmile, prima dată trebuie să găsim poteca cea mai potrivită şi să începem să urcăm. Asta înseamnă de obicei înlăturarea tuturor obstacolelor care ne stau în cale. Astăzi vreau să dezbatem trei mari obstacole pe care le-am putea găsi pe drumul către potenţialul tău. Dacă acestea nu vor fi înlăturate, te pot încetini sau chiar pot să te oprească din ritmul tău de creştere. Înlăturându-le vei fi liber să alergi către scopurile tale.
Ce tip de obstacole sunt acestea? Au de a face cu convingerile tale. Vreau să te gândeşti la asta: în timp ce este adevărat că doar crezând rareori vei ajunge acolo unde îţi doreşti, convingerile tale vor determina dacă vei încerca măcar să realizezi scopurile tale. Am văzut de nenumărate ori cum următoarele trei convingeri negative opresc oamenii inteligenţi şi le limitează creşterea.
Atunci când citeşti aceste descrieri, întreabă-te dacă ai aceste convingeri. Dacă da, atunci eşti limitat de către acestea. Când le vei înlocui cu convingeri pozitive şi presupuneri, vei înlătura orice limitare şi te vei elibera pentru procesul de creştere.
1. INSUFICIENŢA
Cum vezi opţiunile? Resursele? Oportunităţile? O persoană cu o mentalitate bazată pe insuficienţă va vedea aceste lucruri ca fiind limitate. Va vedea că toţi ne luptăm pentru un număr finit de resurse sau opţiuni. Aşa cum prietenul meu Kevin Myers a spus, ei văd lumea ca pe o plăcintă cu un anumit număr de felii şi toată lumea este într-o competiţie continuă pentru a lua o bucată.
Pentru unii oameni, această convingere îi motivează să îşi dea silinţa pentru bucata lor din plăcintă. Dar pentru mulţi, această convingere de raritate îi demoralizează, ei crezând că şansele de a câştiga o felie sunt împotriva lor.
2. NESIGURANŢA
Dacă insuficienţa spune că lumea nu are destul, nesiguranţa spune „Nu sunt destul”. Nesiguranţa este minimizarea unei persoane, este realizarea că abilităţile, talentele şi puterile sunt deficiente într-un anume mod. Când crezi că nu eşti destul de bun sau destul de talentat, acesta e un obstacol major în calea ta. La urma urmei, de ce să urmezi un obiectiv dacă nu te crezi capabil de a-l realiza? Oamenii nesiguri ar putea recunoaşte şansele de a creşte şi de a avansa, dar ei nu cred că au abilitatea de a profita de acele oportunităţi.
3. LIPSA DE PUTERE
Convingerea că nu ai destulă putere provine din presupunerea că nu deţinem nici o abilitate prin care să schimbăm lumea înconjurătoare. Lipsa de putere începe de obicei cu o rană din trecut – poate o persoană cu autoritate ţi-a ignorat opinia – şi această rană se va întări într-o mentalitate care nu poate recunoaşte responsabilitatea personală pentru orice lucru care va urma să se întâmple în viaţă.
Pentru o persoană cu o lipsă de putere, întotdeauna va exista o persoană care ar fi trebuit să acţioneze, cineva pe care să dea vina. Această modalitate pasivă de a vedea lumea va rezulta într-o mentalitate de victimă. Dacă altcineva deţine întotdeauna controlul, atunci victima va fi la mila celorlalţi din conducere. Oamenii care se simt lipsiţi de putere au şanse mai mici să urmărească creşterea deoarece vor crede că această creştere nu va conta în cele din urmă – că abilităţile lor nu vor fi recunoscute de oamenii care deţin toată puterea.
ÎNLĂTURAREA OBSTACOLELOR
Vestea bună este că nu trebuie să trăieşti cu convingerile negative. De fapt, doar prin faptul că le recunoşti, eşti în poziţia de a face primul pas către creştere. Şi aceasta este alegerea de a crede diferit. Asta este ceva ce poţi face începând de acum, chiar de astăzi. Convingerile sunt alegerile tale. Aşa că ia în considerare următoarele strategii:
- Dacă te confrunţi cu o mentalitate bazată pe insuficienţă, alege în locul acesteia să practici o gândire bazată pe abundenţă. În loc să observi opţiunile sau resursele limitate, alege să crezi că sunt peste tot. Cu alte cuvinte, dacă îi vezi pe alţii că iau toate bucăţile din plăcintă, nu trebuie să te nelinişteşti – pur şi simplu coace o altă plăcintă! Cei care cred în abundenţă aleg să se concentreze pe posibilităţi, iar asta le permite să urmărească aceste convingeri.
- Dacă nu ai siguranţă, practică gândirea încrezătoare. Alege să crezi că ai ceva de oferit. Fiecare viaţă este unică; tu eşti singura persoană care deţine acea combinaţie de talente, experienţe şi abilităţi. Asta valorează ceva! Dacă ai încredere în abilităţile tale, acest lucru te va împuternici să le foloseşti – să ai parte de succes şi să creşti.
- Dacă te simţi neputincios, acceptă responsabilitatea. Asta va însemna să ai control asupra lucrurilor pe care le poţi face şi să renunţi la cele pe care nu le poţi face. Nimeni nu poate controla totul, dar cu lucrurile pe care le poţi controla, asumă-ţi întreaga responsabilitate. Sau, ca să-l parafrazez pe Teddy Roosevelt, fă tot ce îţi stă în putinţă cu ceea ce ai, acolo unde eşti.
Împăratul roman Marc Aureliu a scris odată: „Este nevoie de foarte puţin pentru a fi fericit, totul este în tine, în modul tău de gândire.” Diferenţa dintre viaţa pe care o trăieşti acum şi viaţa pe care ţi-ai dori-o să o trăieşti se rezumă la modul de gândire şi convingerile personale. Dacă le vei confrunta şi îţi vei schimba convingerile, vei înlătura orice obstacol pe drumul către vârful muntelui din călătoria ta de creştere.