SCAPĂ DE CONVINGERILE LIMITATIVE ȘI PUNE-ȚI VISUL LA ÎNCERCARE!

de Maxwell Leadership

Ai un vis, o aspirație care strălucește ca o stea în întuneric? Nu renunța la el, chiar dacă fix în acest moment poate simți că nu ai curaj să faci nimic în acest sens. Pune-ți visul la încercare! Citește articolul până la capăt și vei afla că, din păcate, nu ești singura persoană în situația asta. Lumea e plină de oameni care renunță la visurile lor. Unii cred că nu sunt suficient de buni ca să reușească. Alții sunt de părere că e prea târziu să mai încerce. Iar cei mai mulți susțin că nu au resursele necesare. Aceștia cred că doar cei cu bani și cu multe relații pot fi fericiți și să trăiască pe propria piele experiența unui obiectiv transformat în realitate. Oare chiar așa să fie?


După cum poți observa, cu toții credem ceva, iar credințele pe care ni le formăm pe măsură ce înaintăm în vârstă ne limitează existența. Amintește-ți însă de copilăria ta, de acele momente magice când credeai și simțeai cu toată ființa ta că ″orice este posibil″. De atunci și până în prezent s-au schimbat puține lucruri în exterior. Singurul care s-a schimbat radical ești tu. Posibilitățile au rămas aceleași. Dacă vrei să îți dai o șansă, cât de mică, rămâi alături de mine până la final și: Pune-ți visul la încercare! cu spune John Maxwell.

Învață lecția, acceptă-te, iubește-te

Poate ai mai primit încurajări de-a lungul timpului sau chiar ai citit cartea amintită mai sus și nu ai obținut rezultate. Nu te descuraja! Ai puțină răbdare și nu mă judeca înainte de a termina de citit! Nu vreau să îți vând nimic. Am fost mulți ani în acest punct: m-am simțit blocată, neînțeleasă, fără sprijin. Simțeam că nu mă mai ajută nimeni, nici măcar rugăciunile nu mai aveau efect și părea că bat pasul pe loc. Efectiv nu puteam să înaintez sub nicio formă…

De fapt, acum când analizez la rece ceea ce s-a întâmplat cu mine atâția ani realizez cât am fost de încăpățânată. Efectiv nu îmi dădeam voie să învăț niște lecții.

Cum m-am eliberat de trecut și am învățat să mă iubesc din nou, așa cum sunt, și să fac pace cu toți cei din jur, totul a început să se schimbe. Dintr-o dată, parcă un văl mi s-a ridicat de pe față și am început să mă reconectez din nou cu copila aceea timidă și visătoare care eram odată. Am îmbrățișat-o, i-am cerut iertare pentru tot timpul în care am condamnat-o la tăcere și am îmbrățișat-o. Atunci am realizat că visul meu de a deveni mamă și de a scrie o carte erau posibile. Doar că nu se puteau materializa atâta vreme cât în mintea mea rulau niște credințe și promisiuni vechi. Îmi spuneam: ″nu am să fac niciodată ca mama acest lucru″ sau ″mai bine nu public nimic decât să fiu judecată″. Acestea sunt doar două credințe din lista lungă cu convingeri limitative pe care mi le-am tot repetat, conștient sau inconștient, de-a lungul timpului.

Renunță la frică, vinovăție, judecată

Din frică, din vinovăție sau din judecată nu se naște nimic. Creativitatea e blocată, curajul dispare, toate ușile par închise. Sunt curioasă dacă și tu ai simțit vreodată așa ceva și care este adevăratul obstacol din spatele scuzelor pe care le găsești zi de zi pentru a Nu lupta pentru visul tău.

Vorbește despre ceea ce ai pe suflet!

Cere ajutor cuiva apropiat sau unui specialist!

Eliberarea de credințele limitative este absolut obligatorie înainte de a porni la drum. Din experiență îți spun că poți să ai cea mai bună strategie, cei mai buni doctori, cei mai buni angajați. Dacă tu nu ai mentalitatea potrivită, dacă tu nu crezi cu toată ființa ta că ceea ce vrei să faci este posibil, nu vei reuși. Știu… Adevărul doare.

Dar am trecut prin asta și știu exact despre ce vorbesc.

Eliberează-te de credințele care-ți aduc frustrare

Pe vremea când mă chinuiam să devin mamă, cu diagnostic de infertilitate de cauză necunoscută, am umblat pe la zeci de ginecologi. Acum mi se pare de-a dreptul amuzant când mă gândesc că, la început, când am mers la primele controale ginecologice căutam numai medici femei. Simțeam frustrare că nu apar rezultate, deși toți banii noștri mergeau în această direcție. Eram disperată, așa că am început să pășesc în orice cabinet unde credeam că am o speranță. Dar totul era în zadar, un mare ridicat din umeri. Știi care era motivul real pentru care ani la rând nu am putut rămâne însărcinată? Pentru că în adâncul sufletului credeam că dacă aduc pe lume un copil va suferi la fel ca mine. Pe de o parte mi-l doream, dar subconștientul meu îmi amintea mereu:

Dacă trece și el prin asta?”

Ai zis că niciodată nu îi vei face copilului tău ce au făcut mama și tata“.

Epuizată să tot încerc tratamente și să mă plimb de la un medic la altul, la un moment dat au apărut noi oportunități. Nu aveam nimic de pierdut, așa că am început să fac terapie. Apoi m-am implicat în niște programe de dezvoltare personală. Ușor-ușor am început să lucrez cu mine și am scos la suprafață emoții, amintiri și credințe care credeam că sunt de mult uitate. Dar ele au fost doar îngropate într-un sertar al subconștientului. Pe măsură ce m-am eliberat de mentalitatea veche și am început să privesc lucrurile diferit mă simțeam din ce în ce mai bine. Iar rezultatele au început să apară. Sunt ferm convinsă că absolut orice ni se întâmplă (în plan fizic și nu numai), are o legătură mai mică sau mai mare cu modul în care gândim. De aceea susțin din răsputeri importanța eliberării de convingerile limitative. Nu ai cum să îți atingi obiectivele când ești limitat în gândire, cum eram eu.

Dărâmă zidul masiv de îndoieli

Povestea nu se termină aici. Am reușit să aduc pe lume un copil. Dar suntem oare împliniți când suntem împăcați doar pe plan personal sau profesional? Cum rămâne cu dorința de a scrie o carte? Când am privit spre visul meu, tot ceea ce vedeam era un zid masiv de îndoieli și convingeri limitative care mă împiedicau să mi-l imaginez ca pe ceva realizabil. Gândurile precum:

Nu sunt suficient de bună ca să scriu o carte“,

Nimeni nu va crede în mine” și

Nu merit să obțin asta” îmi bântuiau mintea, ținându-mă departe de a acționa.

Aceste voci interioare parcă îmi strigau să rămân în zona de confort, să nu mă chinui să încerc ceva ce părea inaccesibil pentru mine.

Alții erau autori, eu nu“.

Alții erau mai buni” – așa îmi zicea mama mereu când eram mici și ne compara cu copiii vecinelor sau ai prietenilor.

Alții aveau relații” – ne spunea.

La noi era întotdeauna “așa nu”. De ce ar fi fost acum așa da?

Convingerile sunt doar niște gânduri care ne limitează

Când am învățat că aceste convingeri sunt doar niște gânduri ale mele, care mă limitează, mi-am făcut curaj să încerc.

Convingerile nu sunt adevăruri scrise în piatră.

Așa că am început prin a mă întreba: “De unde provin aceste idei și cum mă afectează?” Am început să le privesc cu mai mult scepticism. Am înțeles că nu există o regulă universală care să spună că nu pot atinge ceea ce mi-am propus. A fost nevoie de curaj să mă confrunt cu aceste convingeri și să îmi spun că merit să-mi ating visul la fel de mult ca oricine altcineva.

Ce am făcut concret – pași de acțiune

Așa că am luat o decizie fermă: să înfrunt aceste convingeri limitative și să le transform în pași mici, dar siguri, către obiectivul meu. Am început să caut exemple de oameni care au depășit obstacole similare. Am urmat sfatul mentorilor de a-mi aminti de succesele din trecut ca să capăt încredere. Iar cu acea încredere am început să mă concentrez pe ceea ce pot realiza în prezent. Cu fiecare pas mic făcut către visul meu, aceste convingeri limitative începeau să se estompeze. Iar când ești mereu în acțiune e imposibil să nu obții și rezultate, așa că încrederea în sine crește.

Și am reușit să public până la urmă.

Astăzi, când mă uit în urmă, văd acea etapă ca pe o transformare personală majoră. Înfruntarea convingerilor limitative a fost ca o bătălie cu mine însumi. Dar a fost esențială pentru a crea fundația transformării mele. Dacă și eu am reușit să depășesc aceste gânduri care mă țineau în loc, sunt convinsă că și tu poți.

Este timpul să nu mai permiți acestor convingeri să-ți dicteze potențialul și să începi să te îndrepți către realizarea visului tău. Înfruntă-ți temerile! Începe să explorezi calea către atingerea obiectivelor și către transformarea dorințelor în realitate.

Pune-ți visul la încercare!

Ai încredere în călătorie și în misiunea ta

Drumul nu e ușor mereu, desigur. Vor apărea obstacole, provocări care te vor face să te întrebi dacă merită să îți continui călătoria. Dar adevărata magie se află în a-ți pune visul la încercare. Ai încredere în călătorie! Depășește-ți limitele și în a crede că ești în stare să atingi cerul cu mâna, metaphoric vorbind.

Recomand tuturor cartea: Uneori câștigi, alteori înveți! Nu te teme de eșecuri! Mai bine încerci de o sută de ori și înveți din fiecare experiență și avansezi decât să stai pe loc și să nu realizezi nimic! Mi-am propus să îi încurajez mereu pe copiii mei să nu se dea bătuți când își doresc ceva cu adevărat. Chiar dacă alții par mai buni, au mai multe relații sau cunoștințe și astrele par că le sunt favorabile. Dacă și tu crezi cu adevărat, vei reuși. Dar dacă nici măcar tu nu crezi, atunci șansele sunt mici și rezultatele oricum nu vor fi de durată.

Exercițiu pentru creșterea încrederii în tine

În momentele în care te simți compleșit în drumul către visul tău amintește-ți de misiunea și de viziunea ta! Pe mine m-a ajutat mult un exercițiu simplu de vizualizare, la care mă întorc mereu de fiecare dată când mă simt copleșită. Îl poți încerca și tu:

Scrie pe o agendă cum arată ziua ta ideală peste 20 de ani! Povestește exact unde ești, cu cine își petreci timpul, ce faci, cum te simți. Descrie totul în detaliu, ca și cum ar fi astăzi și ești super împlinit pentru tot ce ai realizat, tot ce ai și tot ce ești. Apoi citește totul cu voce tare și completează unde mai este nevoie. După ce îi dai o formă finală rescrie toată povestea și citește-o din nou. Dacă vrei, poți lipi foaia undeva la vedere. De acum înainte, în fiecare zi a vieții tale, întreabă-te:

1. Care este un pas mic pe care îl pot face eu astăzi, din punctul în care sunt, pentru a transforma visul în realitate peste 20 de ani?


2. De cine sau de ce aș avea nevoie pentru a reuși să fac următorul pas, cel de mâine?


3. Care este starea mea emoțională și la ce gânduri trebuie să renunț pentru a mă elibera și a acționa cu entuziasm și curaj?


4. La finalul zilei scrie în agendă: Pentru ce sunt recunoscător astăzi? Dacă mâine ar fi ultima zi din viața mea aș fi împăcat că am făcut tot ce mi-a stat în putință până acum pentru a merge spre idealul meu? Sau voi părăsi această lume cu regretul că nici măcar nu am încercat?

Întâi mindestul potrivit, apoi acces la strategie

În momentul în care te ghidezi zi de zi după acest gen de întrebări vei începe să ai acces la strategie, la oameni, la tot ce îți trebuie ca să reușești. Da, de multe ori ai nevoie de strategie pentru a ajunge la următorul nivel în viața ta. E posibil să fie necesar să acumulezi cunoștințe, să înveți de la alții care au reușit, poate chiar să fii mentorat. Cu siguranță trebuie să dai dovadă de consecvență, de perseverență. În Maxwell Leadership avem apeluri săptămânale cu mentori din diferite domenii. Și mulți obișnuiesc adesea să spună că: acțiunea efectuată cu consecvență bate talentul.

Poate ai auzit și tu de povestea cu broasca țestoasă și iepurașul, pe care eu o citesc uneori seara la culcare copiilor. Pe scurt, povestea spune așa:

Iepurele se laudă că e rapid, dar când e provocat de broască la o cursă de alergare se culcă pe-o ureche. Ea merge pâș-pâș, cum poate, dar încontinuu. Iar când se trezește iepurele broasca tocmai trece peste linia de sosire.

Depinde de tine dacă reușești sau nu

Așadar, totul depinde doar de tine, de mine, de fiecare în parte, în dreptul lui. Dacă mâine vrei să fii mândru că ai reușit ceva, începe să acționezi de azi și fii consecvent. Învățarea nu se termină niciodată, cum spune autorul și mentorul nostru, John Maxwell. Nu pot spune că am scăpat de toate convingerile care mă limitează. Dar e important să lucrez cu mine în fiecare zi și să mă întreb: Ce mai pot îmbunătăți azi? Pe cine pot să ajut astăzi și pe cine pot ajuta mâine, dacă azi lucrez în continuare la visul meu?

Pune-ți visul la încercare și dă-ne de știre când ai reușit. Iar dacă simți că ai nevoie de sprijin, de ghidare, de orice, programează-te AICI la o sesiune 1:1 de descoperire cu colegii mei.

Iubim să ajutăm oamenii și știm că putem să te ajutăm și pe tine să îți trăiești visul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *