DE LA A VEDEA LA A VALORIFICA OPORTUNITĂȚILE

de Mark Cole, CEO Maxwell Leadership

Ce faci cu oportunitățile din fața ta?

Asta ar trebui să fie cea mai importantă întrebare pe care să ți-o adresezi ca lider. Știu că e o afirmație îndrăzneață dar, iată de ce cred că e adevărată: nimeni nu poate garanta ziua de mâine, iar pentru cea de ieri este deja prea târziu. Nu știi când nu vei mai avea șanse să profiți de oportunitățile din fața ta.

John Maxwell spune: „Oportunitățile nu se înmulțesc pentru că sunt văzute. Ele se înmulțesc pentru că sunt valorificate.”

Când vine vorba de oportunități, mulți lideri au abilitatea să le vadă, însă puțini sunt suficient de îndrăzneți pentru a profita de ele.

Trecerea de la a vedea la a valorifica nu este ceva ce se face peste noapte, este nevoie de timp pentru a te pregăti să poți anticipa oportunitățile și să trăiești cu sentimentul de urgență pentru ziua de astăzi. Dacă mă gândesc la parcursul meu ca lider, sunt câțiva pași practici care m-au ajutat să învăț să valorific oportunitățile.

1. Fii primul care ajută

Așa cum îi place lui John să spună, „Oamenii care fac de cele mai multe ori cea mai mare diferență, sunt cei care fac primii un pas înainte și ajută în momentul în care acest lucru face diferența.”

Trebuie să ai un simț al urgenței pentru a fi primul care face un pas atunci când cineva are nevoie de ajutor. Privește în jurul tău! Îți garantez că există o ușă pe care tu o poți deschide și altcineva nu, sau o experiență pe care ai avut-o de care cineva poate să beneficieze. Să fii primul care ajută este un lucru de impact.

2. Riscă pentru semnificație

Nu rata o oportunitate doar pentru că implică riscuri. De ce? Pentru că totul presupune riscuri. Îmi place cum spune John: „Oamenii regretă deseori șansele pe care le-au ratat, nu șansele pe care și le-au asumat și au eșuat.”

Caută oportunitățile cu potențial ridicat de semnificație. Adevărul este că, atunci când începi să cauți semnificație te vei regăsi în mijlocul unor lucruri pe care nu le poți controla. Aceasta este natura semnificației, pentru că este mai presus de tine. Dar aș vrea să te încurajez să faci acest pas în afara zonei de confort, pentru că merită!

3. Caută ceea ce este corect, chiar și atunci când nu ai garanția că vei primi ceva înapoi

Fără îndoială, ceea ce primesc înapoi atunci când dăruiesc este mai mult decât ceea ce am oferit. Asta este ceea ce mă impulsionează chiar și atunci când nu mi se promite nimic în schimb. Așa cum scria Apostolul Pavel, „Să nu ne dăm voie să obosim în a face bine. La momentul potrivit vom culege o recoltă bună dacă nu renunțăm”.

În leadership poți avea încredere în principiul semănării și recoltării. Urmărește tot timpul ce este bine, iar oportunitățile vor apărea singure pentru a fi valorificate.

Sunt lovit de această realitate – fiecare dintre noi are o familie, o afacere, un oraș, o țară. Iar astăzi ai oportunitatea de a fi un agent al schimbării în cercul tău de influență.

Nu este suficient doar să fii capabil să vezi oportunitățile! Este doar primul pas. Dacă vom crea schimbări pozitive, trebuie să fim tipul de oameni care valorizează oportunitățile aducătoare de semnificație. Trebuie să acționăm când apar oportunități în fața noastră pentru că doar așa vom putea face o diferență.

Pe scurt, dacă vom vedea și vom profita de oportunitățile din fața noastră, putem să schimbăm lumea!

Acest lucru te entuziasmează? Ești și tu încântat cum sunt eu de șansa de a face o diferență într-o lume care tânjește după leadership transformațional?

Adresează-ți aceste trei întrebări și hai să începem!

  1. Ce oportunități văd eu și alții nu le văd?
  2. Ce am eu curaj să spun și alții nu au curaj să spună?
  3. Ce am eu curaj să fac și alții nu au curaj să facă?

Oportunitățile sunt în fața noastră. Momentul este cel mai potrivit. Depinde de noi dacă întreprindem sau nu acțiunile necesare – dar lumea așteaptă.

Iată un prim pas pentru tine: începe, și dă curs creșterii!

Când te dezvolți pe tine, îți dezvolți abilitățile în orice arie a vieții și a leadershipului. Maxwell Leadership este o organizație fondată de unul dintre cei mai importanți experți în leadership din lume, John Maxwell, astfel încât liderii din întreaga lume să poată face următorii pași de care au nevoie pentru a-și extinde impactul și influența. Profită de oportunitatea de a crește alături de noi în cadrul echipei noastre și programează-ți AICI un apel unu-la-unu cu un coordonator de program Maxwell Leadership România.

Traducere: Mihaela Munteanu, membru Maxwell Leadership Certified Team

2 replies on “DE LA A VEDEA LA A VALORIFICA OPORTUNITĂȚILE”

Foarte bune intrebarile! Mark este un lider extraordinar! Am avut ocazia sa-l vad live la evenimente – are o energie fantastica, este un om bland si foarte primitor. Mereu invat ceva nou de la el!

Are mare dreptate. În viață dacă nu riști, nu câștigi! Din păcate societatea în care trăim duce o mare lipsă de oameni curajoși. Mi-a luat un an să îmi fac curaj să îmi deschid o firmă dar am făcut acest pas. Acum, când mă uit în urmă, mă gândesc că nu aveam motive să mă îngrijorez.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *