4 MODURI PRIN CARE SĂ DEVII UN LIDER ORIENTAT SPRE ACȚIUNE

de Mark Cole, CEO Maxwell Leadership

Succesul nu este doar uneori în faza de realizare; este întotdeauna în faza de realizare. Cu cât conduc mai mult în calitate de lider, cu atât înțeleg mai bine cât este de adevărat această afirmație.

John Maxwell povestește despre o lecție pe care a auzit-o de la tatăl său când era copil. Acesta l-a întrebat: „Cinci broaște stăteau pe un buștean, iar patru au decis să sară. Câte broaște au mai rămas pe buștean?” 

„Una!” a răspuns John cu multă încredere. 

Apoi Melvin l-a surprins pe John cu ideea poveștii: „Toate broaștele au rămas pe buștean, fiule. Decizia nu este suficientă! Trebuie să acționezi.”

Ai prins ideea? 

Nu este suficient doar să te decizi.

poza-mark-cole-maxwell-leadership-romania

Ca să ai succes trebuie să acționezi. Iată care sunt cele patru moduri pentru a deveni o persoană orientată spre acțiune:

1. DEPĂȘEȘTE-ȚI TEMERILE.

Frica are puterea să te paralizeze și să te blocheze de la a face acțiunile necesare. Gândește-te cum frica ți-a împiedicat ție progresul. Te-a împiedicat să urmezi o nouă carieră, să avansezi la locul de muncă, să inventezi un produs sau să-ți reinventezi afacerea? De unde provine această frică? Poate că este vorba de teama de eșec; sau, dacă ești ca mine, de teama de a nu avea toate răspunsurile.

Primul pas pentru a învinge frica este să o identifici. Apoi, vei înțelege mai bine cum să acționezi pentru a o înlătura.

2. FII PREGĂTIT SĂ IEI DECIZII RAPIDE.

Dacă răspunzi rapid nu înseamnă că ești nepregătit. De fapt, trebuie să fii și mai pregătit pentru a răspunde bine sub presiune, când este necesară o decizie rapidă.

John Wooden spunea foarte bine: „Când apare oportunitatea, este prea târziu să te mai pregătești”.

Iată ce fac eu pentru a mă pregăti pentru decizii rapide: mă gândesc la anumite situații și decid în prealabil cum voi reacționa atunci când va veni momentul.

3. FĂ-ȚI UN PLAN DE DEZVOLTARE.

Cea mai mare recompensă a dezvoltării nu este ceea ce obții din ea, ci ceea ce devii în urma ei. Atunci când știi unde anume vrei să te dezvolți, luarea deciziilor va fi mai ușoară, iar acțiunile tale vor fi mai eficiente.

Fă-ți niște timp în agendă la finalul fiecărui an pentru a-ți concepe un plan de dezvoltare pentru următorul an. Eu fac acest lucru de peste 20 de ani și îi încurajez pe toți cei pe care îi mentorez să facă la fel.

4. DEVINO O PERSOANĂ CARE SE TREZEȘTE DEVREME.

Thomas Jefferson se trezea devreme în fiecare zi. De fapt, a existat o perioadă de cincizeci de ani în viața lui Jefferson în care răsăritul soarelui nu l-a prins niciodată în pat. Jefferson avea un apetit pentru acțiune.

Poate că nu ești pregătit să te întreci cu soarele în fiecare dimineață, dar poți începe prin a te trezi cu 30 de minute mai devreme. Când te trezești, gândește-te la idei noi care te inspiră și te motivează, apoi notează-le. Vei fi surprins de modul în care acest lucru îți stimulează productivitatea pentru ziua respectivă.

John Maxwell mă provoacă în mod regulat să fiu o persoană de acțiune. El crede că: „Cine acționează mai mult în timpul zilei devine mai mult, face mai mult, are mai mult și poate ajuta mai mult”.

Toate persoanele de succes pe care le-am avut în preajmă au o capacitate mare de a acționa. Aceștia înțeleg că este nevoie de multă muncă pentru a-și atinge obiectivele.

Intențiile bune sunt complet lipsite de valoare dacă nu le transformi niciodată în acțiuni bune.

De câte ori ai luat o decizie pe care nu ai pus-o în practică? Este timpul să corectezi acest proces! Transformarea este un rezultat al aplicării. Dacă dorești să vezi transformare, nu vorbi, acționează; nu spune, arată; nu promite, dovedește.

Cauți acțiuni care să te propulseze spre o mai mare dezvoltare personală?


Hai să-l întâlnești pe John C. Maxwell, unul dintre cei mai renumiți experți în domeniul leadershipului, live în 17 iulie 2024, la evenimentul de leadership al anului viitor în România – „Step up and take the lead”. Nu rata ocazia să petreci o zi alături de John pentru a-ți dezvălui metodele practice prin care te poți conduce pe tine însuți, organizația din care faci parte sau comunitatea din jurul tău. Mai multe informații și bilete găsești aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *