5 PAȘI PENTRU A REZOLVA ORICE PROBLEMĂ

de Maxwell Leadership

Această postare a fost adaptată din cartea lui John C. Maxwell, „Dezvoltă Liderul din Tine 2.0”. John Maxwell este unul dintre cei mai importanți experți în leadership și dezvoltare personală din lume de mai bine de 40 de ani, iar acest ghid pentru dezvoltarea leadershipului conține informații de neprețuit. Vă puteți achiziționa un exemplar de aici.

Albert Einstein a spus: „În mijlocul dificultăților se află oportunitatea”.

Nu toată lumea vede lucrurile în acest fel. Unii sunt puși în fața unor probleme dificile sau a unor alegeri dificile și devin frustrați. Dar faptul că privim o problemă ca pe un obstacol și nu ca pe o oportunitate, nu ne ferește de a avea acea problemă – ne afectează doar capacitatea de a o rezolva.

Dacă ne schimbăm modul de gândire de la „Există un răspuns?” la „Există întotdeauna un răspuns”, apoi la „Trebuie să existe un răspuns bun”, vom reuși să rezolvăm problemele și avem potențialul de a deveni agenți de schimbare pentru oportunități.

Nu probleme, ci posibilități

Scriitorul și vorbitorul de leadership Glenn Llopis a scris despre puterea acestei perspective referitoare la rezolvarea problemelor. El l-a citat pe Karl Popper: „Toată viața constă în rezolvarea problemelor”. Apoi a continuat spunând: „Cei mai buni lideri sunt cei mai buni la rezolvarea problemelor. Ei au răbdarea de a face un pas înapoi și de a vedea problema în cauză printr-o observație amplă… Cei mai eficienți lideri abordează problemele prin prisma oportunităților”.

Așadar, cum pot liderii să privească problemele prin prisma oportunității? Încercați acești 5 pași care schimbă perspectiva:

1. RECUNOAȘTEȚI O POSIBILĂ PROBLEMĂ ÎNAINTE CA ACEASTA SĂ DEVINĂ O PROBLEMĂ REALĂ.

Liderii extraordinari sunt rareori luați prin surprindere. Asemenea boxerilor, ei recunosc că lovitura care îi pune la pământ este, de obicei, cea pe care nu au văzut-o venind. Din acest motiv, ei sunt mereu în căutarea semnelor și indiciilor care să le ofere o perspectivă asupra oricărei posibile probleme care îi așteaptă. Orice problemă este asemenea celei cu care s-a confruntat un intrus de la o fermă din Indiana care a văzut un afiș pe un gard, pe care scria: „Dacă traversezi acest câmp, ar fi bine să o faci în 9,8 secunde. Taurul o poate face în 10 secunde.”

Liderii buni anticipează problemele, astfel încât să se poată poziționa pe ei înșiși și pe cei care îi urmează, pentru succes. Ce potențiale probleme vedeți în lumea voastră și care este planul pentru a le rezolva?

2. OBȚINEȚI O IMAGINE CLARĂ A PROBLEMEI.

Ați auzit vreodată zicala „Presupunerea este mama tuturor încurcăturilor”? Dacă presupunerile creează încurcături în viața de zi cu zi, ele creează dezastre în conducere. Locul de unde trebuie să începeți este să vă faceți o imagine clară a problemei cu care vă confruntați. Finanțatorul și gigantul în afaceri, J. P. Morgan a afirmat: „Nicio problemă nu poate fi rezolvată până când nu este redusă la o formă simplă. Schimbarea unei dificultăți vagi într-o formă specifică, concretă, este un element foarte esențial în gândire.”

Acest proces începe prin identificarea a ceea ce constituie o problemă. Autorul Bobb Biehl definește o problemă ca fiind „o situație care este contrară intențiilor sau așteptărilor tale”. Așadar, ce trebuie să facă un lider atunci când se confruntă cu una dintre aceste situații? Trebuie să urmeze sfatul scriitorului Max De Pree, care a spus: „Prima responsabilitate a unui lider este să definească realitatea”.

3. PUNEȚI ÎNTREBĂRI BUNE.

Întrebările sunt o resursă vitală pentru rezolvarea problemelor. Nu numai că îi ajută pe lideri să culeagă informații și să caute soluții, dar ne permit să înțelegem ce gândesc și ce simt oamenii înainte de a-i conduce. Mulți lideri sunt prea rapizi în a vorbi și a conduce și prea lenți în a pune întrebări și a asculta.

Luați în considerare aceste întrebări clarificatoare data viitoare când vă confruntați cu dificultăți:

  • Cine știe cel mai bine despre această problemă?
  • Cine știe ceea ce trebuie să știu eu?
  • Cine vrea să abordeze această problemă?
  • Cine trebuie să se implice și cât timp va dura acest lucru?

4. GĂSIȚI ÎNTOTDEAUNA MAI MULT DE O SINGURĂ SOLUȚIE.

În timp ce căutați să rezolvați problemele, enumerați cât mai multe soluții pentru o problemă. Cu cât mai multe, cu atât mai bine. Țineți cont de faptul că rareori există o singură modalitate de a rezolva o problemă. Cu cât există mai multe opțiuni, cu atât mai bine, deoarece problemele se schimbă și se modifică continuu. Liderii care nu au soluții de rezervă se vor trezi în dificultate.

Adevărul este că ideile mărețe nu apar pur și simplu – ele evoluează. Dar acest lucru se întâmplă doar atunci când sunteți hotărât să explorați idei și să căutați soluții mai multe și mai bune.

5. INSPIRAȚI ACȚIUNEA.

Unul dintre cele mai mari pericole pentru o persoană chibzuită este să petreacă prea mult timp axată pe rezolvarea problemelor și prea puțin timp pe implementarea soluțiilor. Liderii care nu fac sau nu pot să ducă la îndeplinire acțiunile sunt în pericol să se gândească: pregătește-te, țintește, țintește, țintește, țintește… dar nu trag niciodată!

Soluția este de a dezvolta o înclinație spre acțiune. Nu vă gândiți: „Oare pot?”, gândiți-vă mai degrabă: „Oare cum pot?” Apoi începeți să mergeți înainte. În momentul în care vă confruntați și acționați asupra unei probleme, începeți să o rezolvați. Dacă marii inventatori și exploratori nu ar fi făcut pași tangibili și intenționați, credeți că ar fi adus ei contribuțiile pentru care sunt cunoscuți? Cu siguranță că nu! Convingerea lor i-a determinat să acționeze, iar acțiunile lor au creat rezultate. Ideile evoluează pe măsură ce vă mișcați, iar soluțiile mai bune se ivesc pe măsură ce înaintați. Trebuie să vă croiți drum printre ele.


Cum se îmbunătățesc marii lideri? O modalitate este prin angajamentul de a-și îmbunătăți mereu abilitățile de leadership și prin faptul că se înconjoară de oameni cu idei similare. În Maxwell Leadership Certified Team găsești oameni intenționați și orientați către rezolvarea problemelor, îndrumați de filosofia lui John C. Maxwell și de leadershipul bazat pe valori sănătoase. Programează-ți acum un apel individual cu un coordonator de program Maxwell Leadership România pentru a afla cum echipa noastră te poate ajuta să treci la următorul nivel. Dă click aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *