3 MODALITĂȚI DE A VALORIFICA CHIAR ȘI EȘECUL

de Maxwell Leadership

Un bărbat cumpărase flori pentru un coleg în ziua deschiderii afacerii sale. Însă florarul gestionase greșit comanda, iar omul de afaceri a primit un buchet care era destinat unei înmormântări. Pe felicitare scria: „Cele mai profunde condoleanțe în aceste momente de tristețe”.

Când bărbatul își sună prietenul la telefon pentru a-i ura succes, prietenul său era confuz. „De ce naiba mi-ai trimis aceste flori de compasiune?”, îl întreabă omul de afaceri.

Bărbatul care a trimis florile s-a dus imediat la florărie pentru a cere explicații. „Îmi pare nespus de rău pentru această încurcătură”, spuse florarul, care era evident supărat, „dar sper că veți fi înțelegător. Situația dumneavoastră nu e nici pe departe la fel de rea ca cea de la casa funerară. Cei de acolo au primit florile dumneavoastră însoțite de o felicitare pe care scria: «Cele mai bune urări în noua ta locație».”

Experiența este avantajul tău neașteptat!

Nu toate încurcăturile, neînțelegerile sau eșecurile ne pot face să zâmbim la fel ca aceasta. Evident, nimeni nu se dă peste cap pentru a avea experiențe neplăcute. Dar adevărul este că experiențele negative pe care le avem pot servi creșterii noastre personale, dacă suntem dispuși să permitem acest lucru. Data viitoare când vei avea o zi, o săptămână sau o lună dificilă, permite-ți să faci următoarele:

1. ACCEPTĂ-ȚI UMANITATEA.

Indiferent cât de mult ne străduim, indiferent cât de talentați suntem, indiferent cât de înalte sunt standardele noastre, vom eșua. De ce? Pentru că suntem oameni. Nimeni nu este perfect, iar atunci când avem experiențe neplăcute, ar trebui să permitem ca acest lucru să ne reamintească faptul că trebuie să ne acceptăm imperfecțiunile.

Un articol scris de Larry Libby prezintă în detaliu o seară din viața președintelui George H. W. Bush, când acesta s-a întâlnit cu personalități importante din Japonia. Acesta ne amintește că toată lumea are o zi proastă, chiar și un președinte:

Mass-media din întreaga lume era în partea din spate a sălii, cu microfoanele deschise și camerele video pornite. Problema era că se simțise puțin ciudat toată dimineața. Un pic amețit. Puțin slăbit. Dar acesta era unul dintre acele momente în care confortul personal trebuia să fie lăsat deoparte. Aceste întâlniri – chiar și această cină – au avut implicații uriașe pentru afacerile americane și economia mondială. Trebuia pur și simplu să fie în formă maximă… S-a întors spre stânga și a dat din cap către gazda sa zâmbitoare, prim-ministrul Kiichi Miyazawa. Apoi a vomitat în poala premierului și s-a prăbușit pe podea. În timp ce soția sa disperată, agenții de securitate și medicul personal îngenuncheau pe podea lângă el, el a gemut: „Rostogoliți-mă sub masă până se termină cina”…. 

Puțin mai târziu, când purtătorul de cuvânt Marlin Fitzwater a apărut în fața presei din lumea occidentală, a fost obligat să spună ceea ce ar fi trebuit să fie evident pentru toată lumea. „Președintele”, a spus el, „este o ființă umană. Președintele are o gripă ca oricine altcineva”.

Atunci când ai o experiență neplăcută, acordă-ți puțină iertare – fie că este vorba de o problemă care nu depinde de tine sau ca este vorba de o greșeală a ta. Ești o ființă umană și nu ar trebui să te aștepți să fii perfect.

2. PĂSTREAZĂ PERSPECTIVA CORECTĂ.

Atunci când ai o experiență neplăcută, care dintre următoarele fraze este cel mai probabil să reprezinte modul tău de a gândi?

  • „Niciodată nu am vrut să fac această sarcină, prin urmare, cui îi pasă?”.
  • „Sunt un ratat și viața mea s-a terminat.”
  • „Vreau să renunț și să nu mai încerc niciodată.”
  • „Câștig experiență din greșelile mele; mă întreb dacă nu cumva pot primi ajutor.”
  • „Acum știu trei moduri care nu vor funcționa, așa că voi încerca din nou.”

Răspunsul tău spune mai multe despre perspectiva ta decât despre experiența neplăcută. Acesta este motivul pentru care răspunsurile și reacțiile față de aceeași experiență neplăcută pot fi atât de variate.

Autorul și vorbitorul Denis Waitley spunea: „Greșelile sunt dureroase atunci când se întâmplă, dar ani mai târziu, o colecție de greșeli este ceea ce numim experiență.” A privi dificultățile ca experiență este o chestiune care ține de perspectivă. Este ca diferența dintre a înota în ocean când ești copil mic sau când ești adult. Când ești mic, valurile par imense și te temi că te-ar putea înghiți. Ca adult, valurile de aceeași mărime pot fi văzute ca o sursă de relaxare și distracție.

Atunci când te confrunți cu dificultăți, nu este întotdeauna ușor să-ți păstrezi perspectiva, dar merită să lupți pentru ea.

3. NU RENUNȚA.

Înotătorul Eric Shanteau a numit probele olimpice de înot din 2004 „cea mai devastatoare experiență din viața mea”. Este o afirmație destul de îndrăzneață, având în vedere că a fost diagnosticat cu cancer în 2008. De ce acele probe olimpice au fost o experiență atât de grea? A terminat pe locul trei – și doar primele două locuri la probe fac parte din lotul olimpic.

Shanteau povestea: „Îmi amintesc că am fost foarte frustrat. Vezi cum în ultimii cinci metri îți scapă printre degete un obiectiv pe care l-ai avut o viață întreagă și este brutal”.

Poate că ar fi vrut să renunțe, dar nu a făcut-o. S-a întors în bazinul de înot și s-a antrenat pentru încă patru ani. Răsplata sa a venit în 2008, când a intrat în lotul olimpic la 200 de metri bras. Deși nu a obținut o medalie la Beijing, a reușit să bată un record personal. A câștigat o medalie de aur înotând în stilul bras pentru echipa de ștafetă combinată la 4×100 de metr.

Ce știa Shanteau despre experiențele negative pe care majoritatea oamenilor nu le știu? El știa că:

  • Eșecul este prețul căutării de noi provocări.
  • 90% dintre cei care eșuează nu sunt învinși cu adevărat; ei pur și simplu renunță.
  • Există două tipuri de oameni în ceea ce privește eșecurile: cei care se împrăștie, care ating fundul, se prăbușesc și rămân la fund; și cei care se aruncă, ating fundul, se adună și se ridică.
  • Succesul constă în faptul că ai făcut un efort; eșecul constă în faptul că nu ai încercat niciodată.
  • Majoritatea rataților sunt oameni care au obiceiul de a găsi scuze.

Dacă dorești să valorifici lucrurile negative din viață pentru a te dezvolta pe plan personal, trebuie să perseverezi.

Ce faci astăzi pentru a urmări dezvoltarea pe plan personal?

Dezvoltarea personală este singura garanție că ziua de mâine va fi mai bună decât cea de astăzi. Profită de oportunitatea de a te dezvolta alături de unul dintre cei mai importanți experți în leadership din lume, John Maxwell, și programează-te AICI pentru o sesiune gratuită de consultanță unu-la-unu cu unul dintre colegii noștri din Maxwell Leadership.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *