DESCOPERĂ CUM SĂ TRANSFORMI SĂRBĂTORILE ÎN AMINTIRI DE NEUITAT

de John C. Maxwell

Nu știu ce părere ai tu, dar mie îmi place acest cântec de Crăciun. Ador perioada Crăciunului! Nu există nimic mai minunat pentru mine decât luminile, decorațiunile, muzica și, mai ales, timpul petrecut cu familia. Întotdeauna a fost distractiv și plin de semnificație când copiii noștri erau mici, iar acum că sunt adulți și au propriile familii, este și mai special, atât pentru mine, cât și pentru soția mea, Margaret. Asta pentru că ne place foarte mult să creăm amintiri împreună cu copiii și nepoții noștri.

Puține lucruri îi leagă pe oameni așa cum o face o amintire comună. Chiar și în vremuri grele, retrăirea unei amintiri îi apropie pe oameni. Aceasta este o veste bună pentru familii. O veste și mai bună este că puteți fi pro-activi în crearea amintirilor. Margaret și cu mine am făcut acest lucru în mod intenționat cu copiii noștri când erau mici și continuăm această tradiție și cu nepoții noștri.

Dacă vrei să fii intenționat și să creezi amintiri memorabile de Crăciun, în loc să lași sărbătorile să ți se întâmple, ține cont de următoarele cinci aspecte:

1. INIȚIATIVĂ: ALEGE SĂ FACI CEVA.

Nu amintirile ne găsesc pe noi, ci noi le găsim pe ele. Gândește-te la următoarele zile până la sfârșitul anului: Ce momente speciale îți dorești să creezi cu familia și prietenii? Fă o listă cu experiențele pe care dorești să le împărtășești, apoi decide ce trebuie să faci pentru a le face să se întâmple.

2. TIMP: REZERVĂ-ȚI TIMP PENTRU ÎNTÂMPLĂRI.

Dacă ești ca majoritatea familiilor în această perioadă a anului, cuvântul „ocupat” este un eufemism. În luna decembrie, cei mai mulți dintre noi avem petreceri la care trebuie să participăm, serbări la care trebuie să asistăm și alte obligații care ne-au fost deja programate – ca să nu mai vorbim de încheierea anului de lucru.

Deoarece singura modalitate de a crea amintiri este să petrecem timp împreună, trebuie neapărat să ne programăm acest timp de Crăciun, altfel acesta ne va scăpa pur și simplu. În această săptămână, ia un calendar și și programează-ți experiențele pe care le-ai enumerat la punctul 1. Dacă nu sunt trecute în calendar, s-ar putea să nu se întâmple.

3.PREGĂTIRE: PLANIFICĂ ÎNTÂMPLĂRI.

Până acum, ai o listă de amintiri pe care dorești să le faci și le-ai programat în calendar. Acum planifică-le. Ce trebuie să faci din timp pentru a transforma experiențele în realitate? Să cumperi bilete, să faci rezervări, să aduni provizii? Fii pregătit. Apoi vei putea să te bucuri de timpul petrecut împreună și să îți creezi acele amintiri.

4. CREATIVITATE: GĂSEȘTE O MODALITATE DE A FACE LUCRURILE SĂ SE ÎNTÂMPLE.

Ce faci atunci când amintirile pe care le-ai planificat nu ies așa cum te-ai așteptat? Cred că ne putem descuraja – sau putem deveni creativi. Cum poți să rezolvi situația? Ce poți face în schimb? Am descoperit că simțul umorului este foarte important în astfel de momente. Uneori, chiar și cele mai frustrante circumstanțe pot fi amuzante, dacă alegem să le privim în acest fel.

5. AMINTIRI: ARATĂ CĂ S-AU ÎNTÂMPLAT LUCRURI.

În această eră a selfie-urilor și a rețelelor de socializare, e destul de ușor să înregistrezi o experiență în format digital. Și asta este cu siguranță ceva la care te poți uita ani mai târziu pentru a retrăi amintirea. Dar recomand întotdeauna să găsești un alt memento care să îți amintească de experiență. Nu trebuie să fie costisitor; poate păstrezi programul de la spectacolul pe care l-ai văzut, sau iei un obiect de pe traseul pe care ai mers. Am prieteni care cumpără o cană de cafea din fiecare destinație pe care o vizitează în familie. Apoi, cu fiecare ceașcă de cafea sau cacao caldă, își amintesc de experiențele de care s-au bucurat împreună.

A crea amintiri este minunat. Dar cea mai importantă parte a creării unei amintiri este retrăirea ei. Aceasta este răsplata!

În familia noastră, toată lumea știe că, la sfârșitul oricărei experiențe împreună, le voi pune două întrebări. De obicei, o fac în timpul unei mese, așa că acum vin cu toții la masă pregătiți. Întrebările sunt: „Ce ți-a plăcut cel mai mult?” și „Ce ai învățat?”. Răspunsurile pe care le împărtășim duc întotdeauna la conversații bogate, pline de râsete și/sau suspine. Chiar dacă lucrurile nu au mers așa cum am plănuit, sărbătorim timpul petrecut împreună. De fapt, unele dintre amintirile noastre preferate sunt din momentele în care a trebuit să devenim creativi pe moment pentru a salva situația. Acest lucru ne face mai dragă amintirea peste săptămâni, luni sau chiar ani.

În acest anotimp plin de tradiții, unele amintiri vor fi create fără nicio planificare din partea ta. Dar te provoc să fii intenționat și strategic în ceea ce privește crearea amintirilor.

Dacă faci acest lucru și dacă ești pregătit să devii creativ, poți împărtăși experiențe cu familia ta care îți vor îndulci viața.

Sărbători fericite și bucură-te de amintiri intenționate!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *