de Maxwell Leadership
Nu este un secret că obiectivele stabilite de Anul Nou (en. New Year’s Resolutions) sunt, pentru majoritatea oamenilor, o bătălie pierdută. Pe parcursul primei săptămâni din an, milioane de oameni vor vorbi despre cum și-ar dori ca viața lor să fie diferită în 2024. Pentru restul lunii, însă, cei mai mulți dintre ei își vor aminti de ce viața lor rămâne mereu la fel: schimbarea, deși merită, este dificilă; familiaritatea, deși inconfortabilă, este ușoară.
Dar dacă ești hotărât să experimentezi o creștere reală în noul an, există un lucru care trebuie să se schimbe – prioritățile tale.
Prioritățile: secretul tău pentru a-ți îndeplini obiectivele noului an
Autorul Robert J. McKain spune: „Motivul pentru care cele mai multe obiective nu sunt atinse este că ne petrecem timpul făcând mai întâi lucrurile care sunt pe locul al doilea în listă.” Să fim realiști, sunt multe lucruri care ne atrag atenția. Mulți oameni vor să îți facă programul după bunul lor plac. Mii de producători vor să îți cheltuiești banii pe produsele lor. Chiar și propriile tale dorințe pot fi atât de diverse și atenția ta atât de împrăștiată, încât de multe ori nu ești sigur pe ce ar trebui să te concentrezi. În timp ce îți urmărești obiectivul, ține minte aceste 3 lucruri:
1. EVALUEAZĂ-ȚI ZILNIC PRIORITĂȚILE.
„Un bărbat a mers la Super Bowl și pentru a ajunge la locul său, s-a urcat până la rândul de sus, în secțiunea din spatele porții de pe stadion. După ce a început meciul, a observat un loc liber chiar la mijlocul terenului. După ce a coborât până la el, l-a întrebat pe bărbatul de pe scaunul alăturat: «Scuzați-mă, stă cineva aici?».
«Nu», a răspuns bărbatul. «De fapt, locul îmi aparține. Trebuia să vin cu soția mea, dar ea a murit. Acesta este primul Super Bowl la care vin fără ea de când ne-am căsătorit, în 1967».
«Asta e foarte trist. Dar totuși, nu ați putut găsi pe altcineva care să ocupe locul – o rudă sau un prieten apropiat?»
«Nu», a răspuns bărbatul, «toți sunt la înmormântare».”
Prioritățile nu rămân bătute în cuie; trebuie să le revizuiești în fiecare zi. De ce? Deoarece condițiile se schimbă continuu. La fel și metodele de a face lucrurile. Valorile tale, odată definite, vor fi stabile și te vei putea baza pe ele. Dar modul în care le pui în aplicare trebuie să fie flexibil.
2. PLANIFICĂ-ȚI TIMPUL CU ATENȚIE.
La începutul secolului XX, Charles Schwab, președintele Bethlehem Steel, s-a întâlnit odată cu Ivy Lee, consultant în relații publice și management, pentru că dorea să îmbunătățească productivitatea companiei sale. „Știm ce ar trebui să facem”, a explicat Schwab. „Acum, dacă ne puteți arăta o modalitate mai bună de a face acest lucru, vă voi asculta – și vă voi plăti orice, în limite rezonabile.”
Lee a spus că îl poate ajuta și că ar fi nevoie doar de douăzeci de minute din timpul său. I-a înmânat lui Schwab o foaie de hârtie albă și i-a spus: „Scrieți cele mai importante șase lucruri pe care trebuie să le faceți mâine”. Schwab s-a conformat.
„Acum numerotați-le în ordinea importanței lor pentru dumneavoastră și pentru companie”. Când Schwab a terminat, Lee a continuat: „Acum puneți-vă hârtia în buzunar și, mâine dimineață, la prima oră, scoateți-o și uitați-vă la punctul numărul unu. Nu vă uitați la celelalte, doar la numărul unu, și începeți să lucrați la el și rămâneți axat pe el până când îl terminați. Apoi, luați al doilea punct de pe listă și faceți la fel cu el, apoi al treilea și așa mai departe până când este gata ziua. Nu vă faceți griji dacă ați terminat doar unul sau două puncte de pe listă. Veți lucra la «cele mai importante». Pe celelalte nu le-ați fi putut termina cu nicio altă metodă. Și fără niciun fel de sistem, probabil că v-ar lua de zece ori mai mult timp să le terminați – și probabil că nici nu le-ați avea în ordinea importanței.”
„Faceți acest lucru în fiecare zi lucrătoare”, a spus Lee. „După ce sunteți convins de valoarea acestui sistem, puneți-i pe oamenii dumneavoastră să îl încerce. Încercați-l cât timp doriți, iar apoi trimiteți-mi un cec pentru cât credeți că valorează ideea.”
În câteva săptămâni, Schwab i-a trimis lui Lee un cec în valoare de 25.000 de dolari, împreună cu o scrisoare în care spunea că a fost cea mai profitabilă lecție pe care a învățat-o vreodată. La scurt timp după aceea, Bethlehem Steel a devenit cel mai mare producător independent de oțel din acea vreme.
Potrivit unui sondaj realizat de Day-Timers, Inc., doar o treime dintre lucrătorii americani își planifică programul zilnic. Dacă vrei să fii eficient, trebuie să fii capabil să faci tranziția către planificare.
3. URMEAZĂ-ȚI PLANUL.
Potrivit expertului în managementul timpului Alec Mackenzie, sondajele arată că majoritatea directorilor nu se apucă de cele mai importante sarcini decât după-amiaza. De ce? Cei mai mulți termină sarcinile cu prioritate scăzută pentru a avea sentimentul că au realizat ceva.
„Urmează-ți planul” este un sfat atât de simplu încât pare că se înțelege de la sine. Dar lucrurile simple sunt extrem de puternice. Același sondaj realizat de Day-Timers a constatat că, din acea treime dintre americani care își planifică programul, doar 9% dintre ei își respectă de fapt planul. Nu numai că trebuie spus, dar trebuie repetat: dacă vrei ca obiectivele stabilite de Anul Nou să se realizeze, trebuie să-ți respecți planul.
Romancierul german Johann Wolfgang von Goethe a spus: „Lucrurile care contează cel mai mult nu trebuie să fie niciodată la mila lucrurilor care contează cel mai puțin”. Dacă îți stabilești prioritățile în viață și îți planifici ziua, dar nu le duci la îndeplinire, rezultatele tale vor fi aceleași cu cele ale unei persoane care nu și-a stabilit deloc prioritățile.
Cauți acțiuni care să te propulseze spre o mai mare dezvoltare personală?
Hai să-l întâlnești live pe John C. Maxwell, unul dintre cei mai renumiți experți în domeniul leadershipului, în 17 iulie 2024, la evenimentul de leadership al anului în România – „Step up and take the lead”. Nu rata ocazia de a petrece o zi alături de John pentru a-ți dezvălui metodele practice prin care te poți conduce pe tine însuți, organizația din care faci parte sau comunitatea din jurul tău. Mai multe informații și bilete găsești dând click aici.