ÎNCEPUTUL FACE DIFERENȚA

de John Maxwell

Vrei să ai succes? Aşa cum ştii, chiar şi o persoană extrem de motivată poate să fie împiedicată de multe obstacole în drumul spre succes. Dar azi vreau să vorbim despre SINGURUL obstacol care ne va împiedica MEREU în drumul spre succes: să nu începem.

Începutul este Marele Separator. Face diferenţa dintre…

  • Cei care acţionează de cei care nu acţionează,
  • Cei care au de cei care nu au,
  • Câştigători de cei care se plâng 
  • Oamenii de succes faţă de cei fără succes.

Dacă dorinţa ar fi suficientă, atunci toată lumea ar avea succes. Dar succesul e ca o carte, iar începutul şi finalul sunt coperţile. Până nu deschizi acea copertă de la început, nu poţi experimenta nimic din paginile cărţii. Cum poţi începe?

Începe cu tine însuţi. Dacă ai zburat vreodată cu avionul, poate că ai auzit instrucţiunile legate de măştile de oxigen – care se eliberează din plafon în caz de urgenţă. Dacă stai lângă o persoană care ar avea nevoie de ajutor, cărei persoane ţi se spune să-i pui prima dată mască? Propriei persoane! Ei vor să-ţi reamintească faptul că nu poţi ajuta pe nimeni altcineva cu oxigen dacă tu nu poţi respira. Să începi cu tine însuţi nu e un obiectiv egoist – atâta timp cât nu faci asta doar pentru beneficiul tău. Punându-mi prima oară masca de oxigen, primesc oxigenul de care am nevoie pentru a-i ajuta şi pe ceilalţi să primească oxigen. Ca lider, eu obţin ceea ce îmi e necesar pentru a-i ajuta pe alţii să aibă succes.

Începe devreme. Nu pot sublinia destul cât de multe câştigi începând devreme. E ceva ce nu poţi înţelege sau pricepe când eşti tânăr. Una dintre creaturile care înţelege acest principiu este furnica. Gândeşte-te la ceea ce spune Biblia în Proverbe: „Du-te la furnică, leneşule; uită-te cu băgare de seamă la căile ei şi deșteaptă-te! Ea n-are nici căpetenie, nici priveghetor, nici stăpân, totuşi, îşi pregăteşte hrana vara şi strânge de ale mâncării în timpul secerişului.” (Proverbe 6:6-8) Activitatea oricărei furnici individuale pare să aibă un impact cât de mic. La urma urmei, nu poate căra decât o singură sămânţă, o frunză sau o boabă de nisip. Şi nu e clar ce au de-a face acele boabe cu imaginea de ansamblu care are să se formeze. Indiferent de cum pare de afară, impactul se petrece şi ceva se dezvoltă. Fie că încerci să slăbeşti, să clădeşti o afacere, o căsnicie, să creşti un copil, să înlături un tipar, să înlături depresia, toate se fac în acelaşi fel: cărămidă cu cărămidă. Cu cât începi mai devreme, cu atât mai multe cărămizi (sau boabe de nisip) poţi acumula.

Începe la scară mică. Cei mai mulţi dintre noi am prefera să vedem întreaga cărare din punctul în care ne aflăm, până în vârf. Dar viaţa nu funcţionează aşa. Asemenea persoanei care poartă o lanternă, cei mai mulţi vedem doar o mică parte din cărarea de dinaintea noastră. Cea mai bună reacţie e să facem următorul pas. De ce să începi la scară mică? Te încurajează să începi şi îţi permite să îţi stabileşti priorităţile şi să te concentrezi. Mai furnizează şi pasul necesar pentru a face următorul pas. Asemenea persoanei cu lanterna, calea îţi va fi iluminată pentru o scurtă distanţă. Cu toţii am mers spre casă în întuneric. Lanterna pe care o avem poate că nu ne iluminează casa, dar ne arată calea care ne va duce acolo.

Începe cu finalul în vedere. John Wooden, un antrenor american de baschet, era cunoscut pentru concentrarea sa asupra pregătirii. Fiecare antrenament menţinea obiectivul – următorul joc – în vedere. De ce? Deoarece, aşa cum spunea el, „E prea târziu să te mai pregăteşti atunci când oportunitatea vine.” În primul rând, urmează-ţi pasiunea. O pasiune, un scop pentru care ai sentimente puternice, îţi dă energie. În continuare, lasă planificarea să-ţi arate direcţia. Începutul călătoriei e locul de unde trebuie să studiezi harta. Poate că nu cunoşti întregul traseu, dar planificarea trebuie să îţi arate mereu direcţia destinaţiei.

Începe acum. E uşor de spus „Voi începe mâine”. Promitem că de mâine vom începe dieta, studiile, o carieră sau o relaţie. Până să începem cu adevărat, un vis rămâne un vis. Poate că e un clişeu să spunem că orice călătorie începe cu primul pas, dar asta e adevărat.

Oamenii de succes nu aşteaptă pentru ca totul să fie perfect pentru a merge înainte. Ei nu aşteaptă ca toate problemele sau obstacolele să dispară. Ei nu aşteaptă ca fricile să dispară. Ei iau iniţiativă. Ei ştiu un secret pe care liderii buni îl înţeleg: avântul este prietenul lor.

Îndată ce fac primul pas şi încep să înainteze, lucrurile devin puţin mai uşoare. Dacă avântul devine destul de puternic, multe dintre probleme dispar de la sine, iar talentul poate prelua controlul. Dar asta începe numai după ce faci acei primi paşi.

Dacă eşti pregătit să faci următorii paşi către dezvoltarea ta personală şi profesională, click aici pentru a afla cum te poate ajuta John Maxwell Team.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *