3 LUCRURI PE CARE TREBUIE SĂ LE DEPĂȘEȘTI ÎNAINTE DE A-ȚI ATINGE OBIECTIVELE ÎN VIAȚĂ

de John C. Maxwell

A avea obiective este ceva frumos – viziuni strălucitoare ale viitorului pe care să le aștepți cu nerăbdare pe măsură ce lucrezi pentru ele.

Și în felul său, lucrul către obiectivele noastre este și el un lucru frumos. Însă doar în teorie. În practică, este obositor. Înseamnă să ne trezim devreme când vrem să dormim mai mult, să ne rezervăm timp când vrem să ne lăsăm duși de val și să lucrăm când am prefera să ne relaxăm. Este incomod, frustrant și adesea este epuizant din punct de vedere emoțional. Într-un cuvânt, este costisitor. Exact asta a vrut să spună John Maxwell cu: „Visul este gratuit, dar călătoria nu este.”

Dar doar pentru că ceva te costă, nu înseamnă că nu merită, înseamnă doar că ar trebui să fii pregătit să plătești prețul.

Iată la ce trebuie să renunți pentru a-ți vedea obiectivele realizate

Prețul unui obiectiv poate avea multe forme: timp, confort, bani, finanțe… dar indiferent de obiectivul tău, există trei tipuri de prețuri pe care va trebui să le plătești:

1. PREȚUL DE A FACE FAȚĂ CRITICILOR DIN PARTEA OAMENILOR CARE CONTEAZĂ

Poetul filosof Ralph Waldo Emerson vorbea despre ceea ce este necesar pentru a nu ne abate de la drum: „Orice cale vei alege, mereu va fi cineva care îți va spune că ai greșit. Mereu vor apărea dificultăți care te vor tenta să crezi că acei critici au avut dreptate. Este nevoie de curaj pentru a trasa un plan de acțiune pe care să îl urmezi până la final.”

A-i critica pe alții este ceva adânc întipărit în firea umană – dar ceea ce doare cu adevărat este critica oamenilor care sunt importanți pentru tine. Este greu când obiectivul tău este criticat de oamenii pe care îi admiri, îi iubești și îi respecți. Dar dacă vrei să îți realizezi visul, va trebui să înveți cum să plătești și acest preț. Stacy Allison, prima femeie americană care a ajuns pe culmile muntelui Everest, remarca: „În viață, uneori trebuie să decizi când este în regulă să nu asculți ceea ce spun alții. Dacă ascultam de alți oameni, nu aș fi escaladat niciodată Muntele Everest.”

Când ar trebui să asculți și când ar trebui să ignori ceea ce au alții de spus? Care critici contează și care nu? Iată sfatul meu. Urmează sfatul unui critic atunci când…

  • Ești iubit necondiționat de cel care te critică.
  • Critica nu este influențată de interesele personale ale persoanei respective.
  • Persoana de obicei nu critică absolut orice.
  • Persoana va continua să îți ofere sprijin după ce îți va da sfaturi.
  • Are cunoștințe și succes în domeniul în care critică.

Critica sănătoasă și constructivă care respectă aceste principii chiar ajută la atingerea obiectivului, dar tot poate fi greu de acceptat. Pregătește-te să faci față criticilor, indiferent dacă le ignori sau te împaci cu ele.

2. PREȚUL PENTRU ÎNVINGEREA PROPRIILOR FRICI.

Toate visurile sunt în afara zonei noastre de confort. Părăsirea acelei zone este prețul pe care trebuie să îl plătim pentru a le realiza. În cartea sa, „Principiile succesului: Cum să ajungi de unde ești acolo unde vrei să fii”, Jack Canfield a scris: „Gândește-te la zona ta de confort ca la o închisoare în care trăiești – o mare închisoare creată de tine. Este constituită din nu pot, trebuie, trebuie să nu și alte credințe nefondate formate din toate gândurile negative și deciziile pe care le-ai acumulat și susținut în timpul vieții tale.” Orice frică este ca o zăbrea din acea închisoare. Dar vestea bună este că din cauză că fricile sunt sentimente, cele cu probleme pot fi eliminate și ne putem elibera de ele. Dar ne costă să le eliminăm.

Desigur, nu toate fricile sunt negative – frica ne poate atenționa cu privire la pericole. Și anumite frici sunt bazate pe realitate. Dar tot trebuie să ne ocupăm de ele. Dramaturgul David Mamet a scris:

„Pe 5 iunie 1944, mii de parașutiști americani au sărit din avion în Normandia. Patru bărbați au refuzat să sară. Îți poți imagina, își poate imagina cineva restul vieții acelor bărbați? Ce fel de raționament sau scuze au putut să invoce? Viața lor s-a terminat în momentul în care au refuzat să sară din avion. La fel ca viața evreilor care au refuzat să treacă prin mare. La fel cum viața ta, a mea și a celor care refuzăm oportunitatea de schimbare – stagnăm și invocăm diferite scuze din ce în ce mai mari bazate pe represiune și ipocrizie, pentru a ne explica de ce nu ne implicăm în misterele vieții. Cu toții vom muri în cele din urmă, dar nu există niciun motiv pentru care să murim la mijlocul drumului.”

Cu siguranță nu vrei să mori în mijlocul vieții tale! Nimeni nu vrea. Adevărul este că toată lumea trebuie să plătească într-un fel sau altul. Poți să îți asculți fricile sau să plătești cu viața ta. Sau poți plăti prețul eliminării acelor frici și să îți trăiești viața. Depinde de tine.

3. PREȚUL UNEI MUNCI INTENSE PENTRU A-ȚI ATINGE OBIECTIVELE.

În ceea ce privește realizarea, scriitorul și editorialistul de afaceri Dale Dauten oferă acest sfat extrem de direct: „Dacă vrei să fii creativ în compania ta, în cariera ta, în viața ta, este necesar doar un simplu pas… cel în plus. Când întâlnești un plan familiar, trebuie să adresezi doar o întrebare: Ce altceva am mai putea face?”

În alte cuvinte, omul de afaceri Rich Melman a spus: „Este greu să fii cu 100% mai bun decât concurența, dar poți fi cu 1% mai bun în 100 de feluri.”

Pentru a rezuma, obiectivul tău necesită să muncești. Nu ai cum să faci doar lucrurile ușoare și să realizezi un vis. Trebuie să faci mai mult. Trebuie să faci tot ce este necesar. Chiar dacă te va costa foarte mult să îți realizezi obiectivul, recompensele merită efortul depus. Părintele fondator al Americii, Thomas Paine a scris în „The American Crisis” (n.t. Criza americană): „Cu cât conflictul este mai greu, cu atât mai glorios va fi triumful. Apreciem prea puțin ceea ce obținem prea ieftin; doar prețul ridicat îi conferă valoare oricărui lucru.”

Tu ce anume creezi în 2024?

Ești gata să îți trasezi propriul curs, la cârma propriei afaceri? Când vei deveni un membru Maxwell Leadership Certified Team, vei avea controlul total al propriei afaceri și vei putea să ai venituri așa cum îți dorești tu să ai… Merită să fii propriul șef!  Și nu vei face asta pe cont propriu. Vei face parte dintr-o comunitate globală formată din antreprenori Maxwell Leadership, conduși de echipa noastră de experți, mentori și traineri de top, împreună cu John C. Maxwell, numărul 1 mondial în leadership. Vei avea acces la oameni, instrumente și resurse de care ai nevoie să dezvolți o activitate prosperă de dezvoltare a abilităților de leadership. Click aici și programează chiar astăzi o convorbire cu unul dintre coordonatorii noștri de program pentru a discuta despre cum poți deveni membru certificat Maxwell Leadership!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *