ADN ANTREPRENORIAL: 10 CARACTERISTICI ALE ANTREPRENORILOR DE SUCCES

de Maxwell Leadership

Ce anume îi definește pe antreprenorii de succes și cum fac aceștia să-și transforme visurile în realitate? 

Ce trăsături înnăscute sau cultivate stau la baza reușitelor antreprenoriale și cum pot fi acestea dezvoltate?

În acest articol, vom explora cele 10 caracteristici cheie ale antreprenorilor de succes și vom deschide o fereastră către universul lor unic, unde viziunea, curajul și perseverența se întâlnesc într-un amalgam de calități esențiale. 

  1. Antreprenorii fac două lucruri. Vizualizează și actualizează.

Antreprenorii se uită în jur și vizualizează ce s-ar putea întâmpla dacă ar profita de oportunitate, și fac acest lucru tot timpul. Cei extraordinari, cei care au un succes imens fac mult mai mult decât să vadă oportunitățile, ei își actualizează viziunea și profită de oportunitate.

Ei văd și acționează asupra ei. Ceea ce definește un antreprenor stă în acțiune și în asumarea acelei oportunități.

Cu alte cuvinte, antreprenorii sunt ceea ce John numește „oameni care fac lucrurile să se întâmple.”

Prima calitate a antreprenorilor este că sunt autonomi, se auto-motivează, nu așteaptă pe nimeni ca să îi motiveze, nu se uită după experiențe care să îi motiveze și au capacitatea de acționa pe cont propriu. 

Experiențele ne motivează, oamenii ne motivează, însă este o diferență între a mă motiva pe mine însumi și a lăsa celelalte aspecte să mă motiveze. Este o mare diferență între a mă motiva pe mine și a aștepta oameni sau experiențe să mă motiveze. 

Deci trebuie pur și simplu să te întrebi: „Cum mă descurc în această privință? Mă motivez singur? Sunt autonom?” Iar dincolo de acest lucru, „Încep din timp?”

  1. Antreprenorii lucrează mult mai intens decât alții.

Clay Bathel a spus: „Admir antreprenorii pentru că au renunțat la jobul de 8 ore pe zi, pentru a lucra 16 ore pe zi.”

Asta subliniază ce e un antreprenor! Au renunțat la acel job sigur, unde primesc un salariu și lucrează 8 ore, ca să lucreze deodată la visul lor, și încep din timp! Acum lucrează 16 ore și iubesc ceea ce fac.

De fapt, antreprenorii nu consideră ceea ce fac muncă. Antreprenorii iubesc ceea ce fac și sunt pasionați de acest lucru. Ei nu își numără orele de muncă, sunt pur și simplu dedicați în a face o diferență.

  1. Antreprenorii au o dorință  puternică de a câștiga.

Al treilea lucru pe care antreprenorii îl au și care e parte din ADN-ul lor este că au o dorință puternică de a câștiga. Le place să câștige. Le place atât de mult încât caută acest lucru în fiecare zi. Să fie de succes, să fie primii.

Acesta este un antreprenor, cel cu o dorință arzătoare de a câștiga. Iubește ceea ce face și nu concepe să piardă. În zilele noastre avem o cultură pe care, ca și antreprenori, trebuie să o recunoaștem – aceea de a premia pe oricine. Atunci când meciurile din liga C se termină, toată lumea primește un trofeu, fie că au câștigat sau au pierdut. Acest lucru nu e productiv.

Ar trebui să primești un premiu când meriți un premiu. Ar trebui să primești un trofeu pentru că ai muncit din greu și ai câștigat. Dacă urmează să dezvoltăm țări extraordinare, antreprenori extraordinari și să devenim mai puternici, atunci avem nevoie de oameni care țintesc peste mediocritate.

Antreprenorii, pentru că își doresc să câștige, țin scorul. În cartea lui John Maxwell „Cele 17 legi ale Muncii în Echipă”, el vorbește despre Legea Tabelei de Marcaj, care spune că o echipă poate face îmbunătățiri dacă membrii echipei știu unde se află.

  1. Antreprenorii niciodată nu urmează alți oameni, dar în același timp, rareori conduc.

Motivul pentru care ei nu urmează este pentru că asta ar lua timp, și, în ceea ce îi privește pe antreprenori, nu este în ADN-ul lor să își dorească să aștepte ca ceva bun să se întâmple.

Ei nu așteaptă ca altcineva să le facă ziua bună, ei vor să își creeze propria zi. Ei nu își acceptă viața așa cum e, ei își conduc viața. Așadar, ei nu sunt adepți, asta este sigur, dar, de asemenea, ei rareori conduc.

Asta se întâmplă pentru că antreprenorii au o înclinație spre acțiune. Ei iubesc acțiunea, și din acest motiv, nu au răbdarea să îi dezvolte pe alții. Atunci când dezvolți alți oameni, nu poți merge foarte rapid.

  1. Antreprenorii iubesc problemele.

Da, ei chiar iubesc problemele.

De fapt, un lucru separă repede antreprenorii de cei care nu sunt antreprenori. Oamenii care nu sunt antreprenori, nu iubesc problemele. Dacă îi poți ajuta pe oameni să-și rezolve problemele, poți să-ți dezvolți o carieră solidă doar făcând asta.

Majoritatea oamenilor vor să raționalizeze problemele, vor să le evite, dar antreprenorii caută mereu probleme, pentru că știu că într-o problemă există o oportunitate. Ei trăiesc pentru probleme, învață din probleme, cresc prin probleme – ei iubesc problemele.

  1. Antreprenorii vor să demonstreze ceva lor înșiși.

Cu alte cuvinte, ei vor să se pune în situații care să le arate că au ceea ce e necesar ca să devină învingători.

Ei nu vor să creadă că pot reuși, ei vor să știe că pot reuși. Există o diferență enormă între oamenii care cred că pot și cei care știu că pot.

Antreprenorii vor să treacă de linia de start, vor să acționeze, vor să-și ia un angajament să facă orice pentru a descoperi dacă au  ceea ce e necesar. Dacă află că nu au ceea ce e necesar, știți ce fac? Nu renunță.

Pur și simplu se apucă să învețe, capătă mai multă experiență și mai încearcă încă o dată. Ei continuă să încerce pentru că știu că, dacă continuă așa, vor începe să aibă succes, iar asta le dă încredere și curaj.

  1. Antreprenorii perseverează în pofida dificultăților.

Ei nu se uită la un obstacol ca la ceva ce nu poate fi depășit. Se uită la el și spun: „Există o cale pentru a rezolva asta.” Ei pur și simplu nu îl iau pe „Nu” ca răspuns. Ei au abilitatea de a reveni și de a se ridica din nou.

  1. Antreprenorii apreciază oportunitatea mai mult decât siguranța.

Au existat 7 schimbări majore în viața lui John Maxwell, schimbări care au dus la mutarea într-un alt oraș sau la începutul unei noi cariere. Din cele 7 schimbări majore pe care le-a făcut, 5 dintre ele au presupus să meargă unde erau mai puțini bani decât ceea ce făcea la acel moment. A mers acolo pentru că erau mai multe oportunități. 

Ușa oportunității te duce înspre lucruri mai bune. Greșeala pe care o facem des este că, atunci când deschidem ușa, presupunem că dincolo trebuie să fie oportunitatea. Dar, ghici ce, ajungi la o altă ușă, care e a doua ușă a oportunității și pășești mai în față. Apoi ajungi la a treia ușă a oportunității și pe urmă la a patra ușă a oportunității.

Înainte să creezi ceva în viață, trebuie să treci de mai multe uși ale oportunității, iar antreprenorii nu sunt descurajați de asta. Ei înțeleg că, pe măsură ce se mișcă, resursele încep să apară, iar oportunitățile se ivesc una câte una.

  1. Antreprenorii rămân creativi când ceilalți renunță.

Un antreprenor, pur și simplu, nu renunță. Acesta este secretul antreprenorilor – ei, pur și simplu, nu se opresc. Știți de ce?

Pentru că ei sunt gânditori ai posibilității, ei sunt abundenți în gândire, neavând o mentalitate limitativă, săracă. Creativitatea lor e alimentată de faptul că, întotdeauna știu că există un răspuns. Întotdeauna știu că există o cale.

Antreprenorii rămân creativi când ceilalți renunță. De asta le merge atât de bine.

  1. Antreprenorii nu o să permită descurajării să ia ce‐i mai bun din ei.

Un prieten antreprenor de-al lui John i-a împărtășit acestuia într-o zi: „John, eu nu sunt niciodată jos”. Nedumerit, John l-am întrebat „Ce vrei să spui? Toată lumea e jos uneori.” Iar el i‐a răspuns: „Ori sunt sus, ori sunt în proces de ridicare.” Așa este și un antreprenor.

ADN-ul antreprenorial reprezintă cartea de identitate a succesului în lumea afacerilor. Într-un peisaj economic în continuă schimbare, aceste 10 caracteristici esențiale rămân farul ce îi ghidează pe antreprenori către rezultatele dorite.

Profită de oportunitatea de a te dezvolta alături de unul dintre cei mai importanți experți în leadership din lume, John Maxwell, și programează-te AICI pentru o sesiune gratuită de consultanță cu unul dintre colegii noștri din Maxwell Leadership.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *