INIMA ȘI SUFLETUL AFACERII: CULTURA ORGANIZAȚIONALĂ

de Maxwell Leadership

În lumea afacerilor, cultura organizațională nu este doar un termen la modă; este inima care pompează viața în fiecare colț al organizației și sufletul care îi conferă unicitate. John Maxwell, un nume sinonim cu leadershipul excepțional, ne învață că „Totul se ridică sau se prăbușește din cauza leadershipului”. Într-o organizație, acest principiu se aplică cel mai bine culturii organizaționale.

Definirea Culturii Organizaționale

Într-o eră a inovației și a schimbării continue, cultura organizațională reprezintă fundamentul pe care liderii inspirați construiesc organizații remarcabile. Așa cum spune John Maxwell: „Cultura organizațională este adezivul care menține totul împreună, chiar și în vremuri dificile”, o perspectivă care subliniază importanța unei culturi puternice în atingerea succesului.

La cel mai elementar nivel, cultura este formată din modul în care oamenii gândesc, acționează și interacționează.

Pentru a construi o cultură organizațională sănătoasă, este esențial ca liderii să fie modele de integritate, viziune și compasiune. Ei sunt cei care pot inspira și motiva echipele, creând un mediu în care fiecare membru se simte apreciat și conectat la misiunea organizației.

Cele 4 Dimensiuni Ale Culturii Organizaționale

Cultura organizațională poate fi înțeleasă printr-o analiză a patru dimensiuni principale: Plafonare, Conformare, Angajament și Curaj.

 • PLAFONAREA

Dimensiunea Plafonării este locul unde ne regăsim în status-quo, unde căutăm să obținem și să menținem succesul din trecut. Nu se întâmplă nimic bun în Dimensiunea Plafonării unei culturi. Din cauză că este împinsă de succesul din trecut, mentalitatea principală este de a se agăța cu orice preț de orice a generat acel succes. 

Deoarece culturile Plafonate sunt construite adesea accidental pe baza succesului trecut, totul este privit prin această lentilă. Liderii se bazează pe experiența și cunoștințele deja acumulate pentru a filtra ideile și oportunitățile. Problema este că majoritatea ideilor inovatoare și a îmbunătățirilor care pot reprezenta un avantaj, prin însăși natura lor, se confruntă cu experiența și cunoștințele existente. Atunci când este privită prin prisma experienței și cunoștințelor actuale, inovarea pare aproape întotdeauna o idee proastă.

Asemenea unei corăbii care trage o ancoră după ea, dimensiunea Plafonării creează piedici în orice organizație, împiedicându-i capacitatea de a activa la potențialul său maxim.

 • CONFORMAREA

Dimensiunea Conformării este împinsă de dorința de scalare și proces. Scopul este de a evita greșelile și de a reproduce succesul.

Această dimensiune este setată pe ordine și structură. Orice organizație sănătoasă are nevoie de un anumit nivel de conformare pentru a evita greșelile. Secretul este de a menține conformarea acolo unde îi este locul și să nu o lăsăm să conducă toate conversațiile, relațiile și cultura, în general. O cultură care pune prea mult accent pe Conformare se străduiește să fie perfectă în detrimentul excelenței.

 • ANGAJAMENTUL

Orice organizație în creștere trebuie să urmărească cu pasiune obiectivele și să producă rezultate, altfel va rămâne în urmă pe piață. Despre asta este vorba în dimensiunea Angajamentului.

Cu toate acestea, dacă se pune prea mult accent pe producție, neglijând celelalte dimensiuni, se poate ajunge la epuizare, la o competiție nesănătoasă și la tensiuni care, în timp, distrug relațiile. 

Dimensiunea Angajamentului este împinsă de nevoia de a produce rezultate și este setată pe realizarea obiectivelor comune care îi provoacă și îi extind pe oameni peste propriile limite.

 • CURAJUL

Echipele și organizațiile care funcționează în dimensiunea Curajului sunt împinse de menire, un scop comun, o viziune mai mare care îi atrage pe toți laolaltă.

Dimensiunea Curajului este împinsă de scop și este dimensiunea setată pe inovație, creativitate și schimbare. Îndrăznește să pună întrebări, să dea dovadă de inventivitate și să conteste status quo-ul într-un amalgam sănătos cu celelalte dimensiuni ale culturii.

John Maxwell subliniază importanța echilibrului între aceste dimensiuni, afirmând că „Liderii eficienți sunt cei care pot naviga organizația prin aceste dimensiuni, promovând o cultură de angajament, curaj și conformare, în timp ce evită capcanele plafonării.”

De Ce Contează Cultura

Cultura influențează ceea ce se află în centrul oricărei organizații și creează contextul în care se desfășoară totul. Condițiile din afaceri se schimbă, strategia evoluează, condițiile de piață se schimbă, dar cultura oferă contextul pentru a răspunde în mod intenționat la schimbare.

Cheia succesului afacerii nu este negociabilă – trebuie să fii în stare să dai rezultate în cele trei funcții ale afacerii. Fiecare dintre acestea necesită ceva unic din partea fiecăreia dintre cele trei dimensiuni pozitive ale culturii. De asemenea, fiecare dimensiune pozitivă a culturii poate contribui cu ceva unic la fiecare funcție a afacerii.

Cele 3 funcții sunt: 

 1. EXECUTAREA STRATEGIEI: Atunci când se execută strategia, cultura acționează ca un pilot automat inteligent pentru a da un impuls, o direcție și energie întregii companii.
 2. DEPĂȘIREA PROVOCĂRILOR ȘI CRIZELOR: Capacitatea unei companii de a reacționa în fața provocărilor sau crizelor este determinată de cultura deja existentă în momentul în care acestea se produc.
 3. EXPLOATAREA UNEI OPORTUNITĂȚI NEAȘTEPTATE: Culturile sănătoase nu numai că sunt în căutare de oportunități neașteptate, dar le și valorifică. 

Crearea unei Culturi Sănătoase

Pentru a dezvolta o cultură sănătoasă, organizațiile trebuie să se concentreze pe dezvoltarea continuă, recunoaștere și adaptabilitate. Investiția în dezvoltarea angajaților, celebrarea succeselor și încurajarea unei mentalități deschise către schimbare sunt esențiale pentru crearea unei culturi dinamice, capabile să navigheze prin provocările pieței.

Inițial, procesul depinde de lider, apoi radiază spre exterior pentru a deveni mai dependent de oameni la toate nivelurile organizației.

Iată patru pași ce oferă o hartă pentru a dezvolta o cultură sănătoasă în organizație:

 1. PLANIFICĂ – GÂNDEȘTE: Liderii aleg destinația dorită.
 2. IMPLEMENTEAZĂ- ACȚIONEAZĂ: Liderii decid ce comportamente observabile sunt cele mai necesare.
 3. PROMOVEAZĂ – INTERACȚIONEAZĂ: Liderii se implică în mod intenționat cu persoanele pe care le conduc.
 4. PROTEJEAZĂ: Oamenii apără cultura în timp ce liderii o mențin.

Rolul Liderilor în Cultivarea Culturii

Liderii au un rol determinant în modelarea culturii organizaționale. Prin exemplul personal, comunicare deschisă și decizii aliniate cu valorile culturale, ei pot influența pozitiv direcția culturală a organizației. Maxwell subliniază, „Un lider este cel care știe drumul, merge pe drum și arată drumul”, evidențiind importanța liderilor ca modele de urmat în cultivarea unei culturi de excelență.

Două moduri prin care liderii îi mențin pe oameni ancorați în cultură sunt:

 1. Recompensarea și încurajarea comportamentelor dorite
 2. Stabilirea de consecințe și responsabilitate pentru comportamentele nedorite

Cultura organizațională este esența unei organizații de succes. Liderii care înțeleg și modelează activ cultura organizațională pot cultiva un mediu care promovează excelența, inovația și un angajament profund față de valorile organizației. Astfel, liderii se asigură că organizațiile lor nu doar supraviețuiesc, dar prosperă în orice condiții.

Dacă ești antreprenor și vrei să ridici nivelul echipei tale către excelență, acum ai oportunitatea de a aduce un trainer Maxwell Leadership în compania ta. Contactează-ne pentru a programa un workshop personalizat care să redefinească cultura organizațională a afacerii tale: corporate@maxwellleadership.ro 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *