de John C. Maxwell
Acesta este un ghid pentru a transforma rezistenţa în asistenţă – pentru a-i menţine pe toţi pe direcţia potrivită
Pe la începutul carierei mele, am preluat o organizaţie de voluntari care a fost condusă de acelaşi om, vreme de 27 de ani. Aveam un respect deosebit pentru acel lider şi am admirat multe lucruri pe care el le-a făcut. Ştiam că sunt o persoană diferită şi că trebuia să fac lucrurile în felul meu. Am recunoscut că organizaţia s-a plafonat şi am realizat că deblocarea ei – ca omul nou – nu va fi uşoară.
Am început să implementez schimbările imediat. Dar nu toată lumea a fost de acord. După aproape trei luni, un voluntar pe nume Chuck m-a tras deoparte şi mi-a spus: „John, ai schimbat totul. Totul.” Părea foarte supărat.
Majoritatea dintre noi suntem ca Chuck atunci când intervine schimbarea: reticenţi, neliniştiţi… câteodată chiar şi puţin nervoşi. Chiar dacă organizaţia avea parte de o creştere pozitivă, lui Chuck nu i-a plăcut noua metodă de a face treaba.
Prea mulţi oameni ca Chuck fac ca locul de muncă să fie unul extrem de nemulţumitor.
Ca lider, a trebuit să găsesc cum să clădesc o punte pentru a mă conecta cu Chuck şi alţii ca el. Trebuia să le câştig încrederea. Am programat o şedinţă lunară cu întreaga organizaţie, promiţându-le că voi răspunde la orice întrebare.
Nu voi uita acea primă întâlnire – o adunare de sute de oameni inconfortabili (inclusiv eu!). M-am aşezat pe un scaun şi am răspuns la întrebări vreme de câteva ore. Nu am vrut să le răspund oamenilor ceea ce voiau să audă, dar eram sincer. Am organizat acea şedinţă în fiecare lună până când numărul oamenilor care participau s-a redus de la sute de oameni ca Chuck până pe la 20.
Iată ce am învăţat: indiferent de titlu, oamenii nu te vor urma dacă nu au încredere în tine. Fie că preiei o echipă sau lucrezi la implementarea unor schimbări la scară largă în cadrul uneia, garantat vei întâmpina rezistenţă dacă nu ţi-ai făcut timp să stabileşti o fundaţie cu oamenii pe care îi supraveghezi înainte să le schimbi lumile.
Aici găseşti 10 moduri pentru a dezarma rezistenţa şi să menţii marea majoritate a grupului să meargă în direcţia potrivită:
- Începe cu compasiunea. Indiferent de circumstanţe, schimbarea e înfiorătoare, iar tu reprezinţi necunoscutul terifiant. Poziţionează-te la acelaşi nivel cu oamenii. Dacă ţi se opun ţie sau iniţiativelor tale, oferă empatie în loc de duşmănie. Reacţiile lor nu sunt personale, ci reacţionează la o tulburare neinvitată.
- Conectează-te în primul rând. Va fi tentant să le spui oamenilor să „treacă peste asta” şi să treacă la treabă. Opune rezistenţă acestui impuls! Eşti nerăbdător să vezi rezultate rapide, fără îndoială (şi poate că locul tău de muncă depinde de asta), dar e mai sigur să începi lent şi să găseşti un teren comun. Începe să cunoşti oamenii din echipa ta. Întreabă-i despre familie, cunoştinţele, istoricul lor şi grijile lor. Găseşte ocazii pentru interacţiuni unu-la-unu. Aceste momente de conexiune sunt cele mai importante din ziua ta. Dacă nu te conectezi, poţi uita de ajutorarea oamenilor să avanseze.
- Influenţează persoanele cu influenţă. Fii atent la dinamica grupului. Cine sunt cei care influenţează? Aceşti oameni deţin cheia „regatului”. Identifică-i şi apoi concentrează-ţi energia pe a-i cunoaşte – rapid! Dacă eşti un nou lider, aceşti membri consacraţi au o influenţă mai mare decât tine, fără îndoială. Acceptă-le ajutorul. Câţiva suporteri vocali pot fi de nepreţuit.
- Abordează rezistenţa. Nu te preface că rezistenţa va dispărea de la sine. Scoate-o la iveală. Invită-i pe cei nemulţumiţi la masă. Lasă mândria la o parte şi ascultă. Reţine că nu au nimic personal cu tine. Nu poţi să gestionezi rezistenţa până nu o înţelegi şi nu vei câştiga încrederea până nu înţelegi rezervările oamenilor şi motivele din spatele lor.
- Comunică valorile tale. E tentant să te retragi când întâmpini conflicte, dar trebuie să faci exact opusul. Trebuie să comunici mai mult decât este necesar. Caută metode pentru a demonstra valorile tale în timp ce explici viziunea ta. Vrei să reasiguri oamenii că principiile tale sunt pozitive şi să le arăţi cum se aliniază valorile tale cu ale lor. Cheia este să rămâi constant, pozitiv şi consecvent.
- Învaţă de la alţi lideri. Cum pot alţii să creeze schimbări şi să dezarmeze opoziţia? Cum iniţiază o schimbare culturală? Documentează-te despre lideri din afara domeniului tău. Când vine vorba de o conducere excepţională, nu e nimic în neregulă cu a fura meserie de la înaintaşi.
- Înaintează cu îndrăzneală. Nu te teme să greşeşti. (Dar asigură-te că le poţi repara mai repede decât le faci!) Opreşte-te şi evaluează-te adesea pe tine, procesul tău şi progresul tău; şi corectează-ţi cursul în consecinţă. Greşelile sunt inevitabile. Continuă să te mişti.
- Stabileşte priorităţile şi acţionează. În cartea sa, „The ONE Thing”, Gary Keller, preşedintele Keller Williams Realty, oferea o o formulă simplă de leadership care genera nişte rezultate extraordinare: Găseşte acel singur lucru pe care îl poţi face şi care îţi va uşura celelalte lucruri sau le va face inutile. Identifică acel lucru şi stabileşte-l ca prioritate. Restul lucrurilor se vor aşeza la locul lor.
- Creează câştiguri pentru organizaţie. Nu subestima niciodată puterea victoriilor timpurii. Acestea le conferă oamenilor încrederea de a continua să avanseze, chiar dacă acea cârmire a navei e dificilă. Obţinerea unui câştig timpuriu oferă echipei un avânt. Îţi aduce un plus de credibilitate. Motivează oamenii şi suprimă criticii.
- Echipează liderii. Dacă vrei să menţii schimbarea şi să începi să creezi avântul, trebuie să începi cu dezvoltarea şi echiparea liderilor. Este un proces lent şi dificil, dar creează schimbări durabile. Caută-ţi star-urile şi inundă-i cu sprijin.
Oricând te găseşti într-un nou rol de lider, trăieşti pe baza unui timp împrumutat. Toţi ochii sunt pe tine şi nu toţi cei care te privesc sunt de partea ta. Asta e şansa ta ca să demonstrezi că eşti demn de acea poziţie de leadership. Profită de acest timp ca să dezvolţi relaţii şi să câştigi încrederea din partea persoanelor ca Chuck. Mai devreme sau mai târziu, rezistenţa va face loc avântului.