PERSPECTIVA CORECTĂ A MOTIVAȚIEI

de MARIUS DARIE / Mentor Metoda Maxwell de Antreprenoriat

Foarte multă lume vorbește despre motivație și de cele mai multe ori, din perspectiva greșită! Ei vorbesc despre motivație externă, ca și cum ar fi DOAR responsabilitatea altora pentru ca ei să fie motivați să își facă treaba, să muncească sau să meargă în fiecare zi în direcția propriului vis.

Din păcate pentru ei, această motivație externă durează 2 – 3 zile, după care acești oameni revin ușor, ușor la obiceiurile lor de bază, obiceiuri care îi țin blocați, poate pe viață, în zona lor de confort! De ce se întâmplă asta? Pentru că factorul motivator extern, care poate fi un speaker motivațional sau un trainer, dispare! Și când acesta dispare, dispare și motivația.

De ce este necesar ca motivația să vină din interior? Răspunsul este foarte simplu – din cauză că doar așa funcționează pe termen lung. Răspunsul mai complex este că fiecare dintre noi avem un mecanism interior al succesului, care este activat și de motivația internă!

Fiecare ființă vie are un sistem de ghidare încorporat sau un mecanism de atingere a scopului, care ajută la atingerea unui scop, indiferent care este acesta.

Pentru animale, acest sistem de ghidare încorporat se limitează la găsirea hranei și a adăpostului, la reducerea și înfruntarea pericolelor și la reproducere, pentru asigurarea perpetuării speciei.

Pentru noi, oamenii, acest mecanism încorporat al succesului este mult mai evoluat și mult performant decât al animalelor.

Hai să ne gândim din punct de vedere al INSTINCTULUI – veverița care se naște primăvara nu a experimentat nicio iarnă, dar nu trebuie învățată cum să adune alune, cum să le stocheze pentru iarnă și cum să le folosească astfel încât să-i ajungă până în primăvara următoare.

La fel și rândunica, nu are nevoie de lecții despre cum să construiască un cuib, nu are nevoie de lecții de navigare, orientare sau aerodinamică. Și nu are nici busolă! La fel ursul cu hibernarea peste iarnă! Toate animalele au acest instinct al succesului pentru scopul suprem – viața!!!

Și noi ca oameni avem acest instinct al succesului, care este mult mai evoluat și deseori uităm acest lucru! Ignorăm potențialul maxim al acestui mecanism pentru că există o diferență majoră: animalele nu își pot alege scopurile, scopurile lor sunt pre-fixate, pre-instalate. ❗

Pe când noi, oamenii avem ceva în plus: mintea noastră, cu imaginația noastră creatoare și posibilitatea de a alege în viață orice dorim să fim! Putem să ne alegem orice obiectiv dorim! Este o alegere pentru că nu avem pre-programat în noi niciun obiectiv!

Scopul omului pe pământ nu este să rezolve probleme! Scopul omului pe pământ este să CAUZEZE lucruri! Asta este puterea noastră creatoare. 🦸

Este la latitudinea noastră să ne focalizăm pe ce putem face sau pe ce nu putem face… și în ambele situații avem dreptate.

Putem să alegem să acționăm în direcția în care dorim să mergem, indiferent de ce obstacole sau de ce provocări întâlnim pe drum! Oricum, aceste obstacole sunt menite să ne ajute să creștem și nu să ne oprească din drum!

Păstrează-ți atenția 100% pe ce îți dorești să realizezi, pe ce îți dorești să faci și continuă să acționezi în direcția pe care ți-o dorești! Cu alte cuvinte, stai în joc, joacă până la capăt, joacă până câștigi pentru că alte alternative nu ai!

Și continuă să reflectezi, adică să îți pui întrebări de explorare, de descoperire, focalizate pe acțiune:
• Ce opțiuni am la dispoziție acum?
• Am mai fost într-o situație similară? Ce acțiune m-a adus înapoi pe ruta corectă?
• Ce pot măsură și îmbunătăți?
• Dacă ar fi să o iau de la început ce aș face diferit?
• Ce ar face x-ulescu în locul meu?

Întrebări prin care poți să ajungi la niște acțiuni noi … care te pot aduce întotdeauna înapoi de drumul cel corect, către ce îți dorești!

Hai cu acțiunea că acțiunea bate tot!

3 replies on “PERSPECTIVA CORECTĂ A MOTIVAȚIEI”

Este extraordinar să fii parte din echipa lui John și să-ti dezvolți potențialul ajutat de Domnia Sa!

Super bine spus Marius, îmi aduc aminte acum câțiva ani în urma și eu eram la fel în privința motivației. Cautam sa ma motivez cu lucruri exterioare. Când am ajuns sa studiez mai mult mai mult despre obiective, vise și mai ales scopul meu am ajuns sa conștientizez ca totul se afla în interiorul nostru.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *